Pregled bibliografske jedinice broj: 642662
Pravilnik o kriterijima kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda
Pravilnik o kriterijima kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 42 (1992), 4; 305-308 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 642662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pravilnik o kriterijima kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda
(Legislation regulations about quality criteria of milk and dairy products)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 42
(1992), 4;
305-308
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; kvaliteta; pravilnik
(milk; dairy products; quality; regulations)
Sažetak
Republika Hrvatska prvi puta donijet će svoj Pravilnik o kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda. Do sada su pravilnici rađeni na nekadašnjoj saveznoj razini, najčešće primjenjivali "stanje koje imamo" pa tek malo pooštreni, vjerojatno da bi se "očuvalo postojeću kvalitetu". Prilikom izmjena uglavnom se sukobljavalo stajalište "istočnih i zapadnih" zemalja bivše Jugoslavije. Naime, odavno smo ustvrdili potrebu za strožim kriterijima, no mijenjali smo propise samo do one razine za koju smo bili sigurni da neće očigledno poremetiti, odnosno smanjiti ulaz mlijeka u mljekaru. Isto tako, u obzir je uziman i veliki broj proizvođača, što govori i o nedovoljno organiziranoj proizvodnji mlijeka. To je redovito predstavljalo problem za laboratorije, jer je uvođenje novih kriterija za poboljšanje kvalitete onemogućavalo redovno praćenje svih proizvođača. Sada će pravilnik biti strožiji, po uzoru na europske zemlje, a neće biti mogućnosti za uvažavanje bilo kojeg kriterija osim slijedećeg: neškodljivost, hranjivost i kvaliteta, a tome se pridružuje i vrijeme trajanja. Pravilnik mora obuhvatiti dva glavna područja: kemijsko i mikrobiološko. Dok na kemijsku kvalitetu utječu ponajviše dva faktora - pasmina i ishrana te držanje stoke, a prati ga manipulacija mlijekom, mikrobiološka je ona na koju manipulacija mlijekom (te držanje stoke - ljudski faktor) ponajviše utječe i zbog čega je i najosjetljivija. Kvantifikacija prisutnosti mikroorganizama u mlijeku i njegovim proizvodima jedan je od analitičkih stupova i temelj retrospektivne procjene kvalitete proizvodnje te perspektive dedukcije, a vezano na pretpostavljivost trajanja komercijalnog ciklusa. Ujedno bi morala sudjelovati u formiranju parametara procjene za plaćanje kvalitete
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija