Pregled bibliografske jedinice broj: 642657
Granična vrijednost točke ledišta sirovog mlijeka -0, 517 °C
Granična vrijednost točke ledišta sirovog mlijeka -0, 517 °C // Mljekarstvo, 43 (1993), 3; 209-213 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 642657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Granična vrijednost točke ledišta sirovog mlijeka -0, 517 °C
(Limit value of raw milk freezing point -0.517 °C)
Autori
Samaržija, Dubravka ; Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 43
(1993), 3;
209-213
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
točka ledišta; granična vrijednost; mlijeko; parametri
(freezing point; limit value; milk; parameters)
Sažetak
Granična vrijednost točke ledišta nerazvodnjenog mlijeka, prema EZ propisima, je -0, 517 °C. U prijedlogu novog Pravilnika o kvaliteti sirovog mlijeka predložena je ista granična vrijednost za točku ledišta sirovog mlijeka. Razlog takvom prijedlogu je nedostatak rezultata vlastitih istraživanja. Točka ledišta, kao prilično konstantna vrijednost, ne određuje se isključivo radi dokazivanja patvorenja vodom već je taj podatak vrijedan parametar kvalitete sirovog mlijeka. Opravdanost granične vrijednosti za točku ledišta -0, 517°C i činioci koji je određuju opisani su ovim radom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb