Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 642618

Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva


Lukač Havranek, Jasmina
Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva // Blatski ljetopis, 1 (1995), 115-120 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 642618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva
(Making od chees through history and the current situation of chees production Croatia)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina

Izvornik
Blatski ljetopis (1332-7238) 1 (1995); 115-120

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mlijeko; kozerviranje; fermentacija; vrste sira; migracije; punomasni sirevi; ovčji sirevi
(milk; conservation; fermentation; kinds of cheeses; full-fat cheese; sheep-milk cheese)

Sažetak
Prerada mlijeka u sir jedan je od najstarijih načina konzerviranja hrane, poznat još od sedmog milenija prije Krista, a spominje se i u Bibliji. Većina je sireva na svjetskom tržištu nastala iz lokalne i autohtone proizvodnje, a migracije su pripomogle razvitku sirarstva. Sada se sirevi proizvode u velikim sirarskim pogonima uz nadzor stručnjaka i znanstvenika. I Hrvatska sa svojim zemljopisnim i klimatskim posebnostima ima posebne vrste sireva na svakom području. Dandanas su cijenjeni sirevi s dalmatinskih otoka, a manje su poznati i istraženi sirevi u južnoj Dalmaciji, pa i na Korčuli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukač Havranek, Jasmina
Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva // Blatski ljetopis, 1 (1995), 115-120 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Lukač Havranek, J. (1995) Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva. Blatski ljetopis, 1, 115-120.
@article{article, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina}, year = {1995}, pages = {115-120}, keywords = {mlijeko, kozerviranje, fermentacija, vrste sira, migracije, punomasni sirevi, ov\v{c}ji sirevi}, journal = {Blatski ljetopis}, volume = {1}, issn = {1332-7238}, title = {Proizvodnja sira kroz povijest i stanje na\v{s}eg sirarstva}, keyword = {mlijeko, kozerviranje, fermentacija, vrste sira, migracije, punomasni sirevi, ov\v{c}ji sirevi} }
@article{article, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina}, year = {1995}, pages = {115-120}, keywords = {milk, conservation, fermentation, kinds of cheeses, full-fat cheese, sheep-milk cheese}, journal = {Blatski ljetopis}, volume = {1}, issn = {1332-7238}, title = {Making od chees through history and the current situation of chees production Croatia}, keyword = {milk, conservation, fermentation, kinds of cheeses, full-fat cheese, sheep-milk cheese} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font