Pregled bibliografske jedinice broj: 642618
Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva
Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva // Blatski ljetopis, 1 (1995), 115-120 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 642618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva
(Making od chees through history and the current situation of chees production Croatia)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Blatski ljetopis (1332-7238) 1
(1995);
115-120
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mlijeko; kozerviranje; fermentacija; vrste sira; migracije; punomasni sirevi; ovčji sirevi
(milk; conservation; fermentation; kinds of cheeses; full-fat cheese; sheep-milk cheese)
Sažetak
Prerada mlijeka u sir jedan je od najstarijih načina konzerviranja hrane, poznat još od sedmog milenija prije Krista, a spominje se i u Bibliji. Većina je sireva na svjetskom tržištu nastala iz lokalne i autohtone proizvodnje, a migracije su pripomogle razvitku sirarstva. Sada se sirevi proizvode u velikim sirarskim pogonima uz nadzor stručnjaka i znanstvenika. I Hrvatska sa svojim zemljopisnim i klimatskim posebnostima ima posebne vrste sireva na svakom području. Dandanas su cijenjeni sirevi s dalmatinskih otoka, a manje su poznati i istraženi sirevi u južnoj Dalmaciji, pa i na Korčuli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija