Pregled bibliografske jedinice broj: 641846
Kvaliteta mliječnih proizvoda individualnih proizvodjača na zagrebačkim tržnicama
Kvaliteta mliječnih proizvoda individualnih proizvodjača na zagrebačkim tržnicama // Zbornik biotehniške fakultete Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani
Ljubljana, 1990. str. 669-681 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 641846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mliječnih proizvoda individualnih proizvodjača na zagrebačkim tržnicama
(Quality of of home-made dairy products on Zagreb green-market)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik biotehniške fakultete Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani
/ - Ljubljana, 1990, 669-681
Skup
9. jugoslavenski mednarodni simpozij "Sobodna proizvodnja in predelava mleka"
Mjesto i datum
Portorož, Slovenija, 15.03.1990. - 19.03.1990
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kvaliteta; mlijeko; sir; vrhnje;
(quality; milk; cheese; cream)
Sažetak
Istraživanja su obuhvatila uzorke vrhnja, maslaca i svježeg kravljeg sira, u slobodnoj prodaji na zagrebačkim tržnicama. Ovi proizvodi ne podliježu permanentnoj kontroli, niti sadrže deklaraciju o kvaliteti, te se ovim radom nastoje utvrditi stvarna kemijske i mikrobiološka kvaliteta spomenutih proizvoda. U radu su za kemijsku analizu primjenjeni propisi FIL-IDF/ IMV -2-1958, a za bakteriološku kvalitetu metode propisane Pravilnikom (Službeni list/80). Iako se radi o preliminarnim istraživanjima, iz rezultat je vidljivo: - od 12 uzoraka vrhnja 10 uzoraka imalo je ukupan broj bakterija > 107. Koliformni organizmi nađeni su u 11 uzoraka, a E.coli pronadjena je u 6 uzoraka vrhnja. Postotak mliječne masti bio je najniži u uzorku br. 4 - 13, 5%, a najviše u uzorku br.) - 36, 5%. - Bakteriološka analiza 10 uzoraka maslaca utvrdila je u 6 uzoraka prisutnost 6 koliformnih mikroorganizama, 4 uzorka bila su pozitivna na prisustvo E.Coli, a u 2 uzorka nadjene su sulforeducirajuće klostridije. Kemijskom analizom potvrdjen je dobar sastav maslaca. - Od ukupno 13 analiziranih uzoraka svježeg kravljeg sira, samo 3 uzorka nisu sadržavala kvasce i plijesni. Od analizirani kemijskih parametara najneujednačeniji bio je postoak masti u suhoj tvari sira i kretao se od 2, 6 - 36, 8%. Potrebno je donijeti propise koji bi ušli u važeći Pravilnih o kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda, a jednako važno je i educirati proizvođača u cilju dobivanja mikrobiološki i kemijski ispravnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb