Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641782

Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske


Lukač Havranek, Jasmina
Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske // Mljekarstvo, 41 (1991), 1; 7-18 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 641782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske
(Tounj cheese - autochthonous product of Croatia)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 41 (1991), 1; 7-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
autohtona proizvodnja; dimljeni sir; sastav sira; organoleptičke karakteristike
(autochthonous production; cheese composition; smoked Tounj - cheese; sensory appraisal)

Sažetak
Autohtoni sirevi osnova su za mnoge danas poznate sireve, industrijski proizvedene, u svijetu. Tounjski sir dimljeni je sir koji se proizvodi u širem području Tounja. Na zagrebačko se tržište doprema svakodnevno, te nalazi velik broj potrošača koje privlači njegova ugodna aroma, simo tijesto, a posebno prigodan "obiteljski format" lijepe zlatno-žute boje. U radu se opisuju osnovne karakteristike sira, te analiziraju kemijski sastav, organoleptičke karakteristike i tehnologija proizvodnje tounjskog sira. Podaci ukazuju na vrijednost ovog sira, koji valja sačuvati kao specijalitet i specifičnost hrvatske autohtone proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukač Havranek, Jasmina
Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske // Mljekarstvo, 41 (1991), 1; 7-18 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)
Lukač Havranek, J. (1991) Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske. Mljekarstvo, 41 (1), 7-18.
@article{article, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina}, year = {1991}, pages = {7-18}, keywords = {autohtona proizvodnja, dimljeni sir, sastav sira, organolepti\v{c}ke karakteristike}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {41}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske}, keyword = {autohtona proizvodnja, dimljeni sir, sastav sira, organolepti\v{c}ke karakteristike} }
@article{article, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina}, year = {1991}, pages = {7-18}, keywords = {autochthonous production, cheese composition, smoked Tounj - cheese, sensory appraisal}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {41}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Tounj cheese - autochthonous product of Croatia}, keyword = {autochthonous production, cheese composition, smoked Tounj - cheese, sensory appraisal} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font