Pregled bibliografske jedinice broj: 641779
Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske
Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske // Mljekarstvo, 41 (1991), 3; 65-70 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 641779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske
(Milk quality in the region of Croatia)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 41
(1991), 3;
65-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni
Ključne riječi
kvaliteta mlijeka; količina suhe tvari; suha tvar bez masti; mast; bjelančevine; stupanj kiselosti
(milk quality; contents of: total solids; solids non-fat; fat; protein; degree of acidity)
Sažetak
U 200 uzoraka sirovog skupnog mlijeka u trenutku ulaza mlijeka u mljekare, utvrđena je količina suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti i bjelančevina. Izmjerena je vrijednost točke ledišta i °SH. Ukupan broj kolonija/ml određen je u 84 uzorka mlijeka. Prosječne količine suhe tvari, bezmasne suhe tvari, masti i bjelančevina iznosile su 12, 45%, 8, 65%, 3, 78% i 3, 30%. Stupanj kiselosti mlijeka varirao je od 6, 46 °SH do 6, 74 °SH, a prosječna vrijednost točke ledišta iznosila je -0, 509 °C. Ukupan broj kolonija/ml kretao se od 20x10^3 do 47x10^6.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb