Pregled bibliografske jedinice broj: 641773
Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka
Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka // Mljekarstvo, 41 (1991), 11; 297-302 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 641773 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka
(Milk proteins polymorphism as regards milk production and composition)
Autori
Antunac, Neven ; Lukač Havranek, Jasmina ; Čurik, Ino ; Samaržija, Dubravka
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 41
(1991), 11;
297-302
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mlijeko; proteini; polimorfizam
(milk; proteins; polymorphism)
Sažetak
Rad obuhvaća pregled rezultata analize polimorfizma proteina mlijeka većeg broja autora. Utjecaj različitih genotipova αs1-, ß-, κ-kazeina i ß-laktoglobulina vezan je za količinu mlijeka, mast i protein te uz postotak pojedinih sastojaka u mlijeku i njihov međusobni omjer. Cilj je obuhvaćenog pregleda utvrđivanje najpovoljnijih genetskih varijanti proteina mlijeka na osnovi kojih je moguće poboljšati kvalitetu i proizvodne osobine mlijeka. Uz poznavanje frekvencija određenih alela u populaciji krava, te uz činjenicu da se ovi geni vezano nasljeđuju, najpovoljnije genetske varijante je moguće iskoristiti i u selekciji bikova koji se koriste za umjetno osjemenjivanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ino Čurik
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)