Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641770

Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira


Samaržija, Dubravka; Lukač Havranek, Jasmina; Čurik, Ino; Antunac, Neven
Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira // Mljekarstvo, 41 (1991), 12; 319-327 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 641770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira
(Milk proteins polymorphism in cheese production)

Autori
Samaržija, Dubravka ; Lukač Havranek, Jasmina ; Čurik, Ino ; Antunac, Neven

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 41 (1991), 12; 319-327

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
sir; proteini; polimorfizam
(cheese; proteins; polymorphism)

Sažetak
U preglednom članku "Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira" izneseni su rezultati istraživanja više autora o djelovanju polimorfizma na koagulacijska svojstva mlijeka, sinerezu sirnog gruša i randman sira. S obzirom na koagulacijske osobine mlijeka BB varijanta ß- i κ-kazeina, BC varijanti αs1-kazeina i AA varijanti ß-laktoglobulina pripisuje se povoljniji utjecaj. Postoji malo radova o djelovanju proteina mlijeka na sinerezu sirnog gruša. Razlog tome vjerojatno je do danas nedovoljno objašnjen proces same sinereze. Preliminarnim radom utjecaja genetskih varijanti κ-kazeina i ß-laktoglobulina na sinerezu, McLean i Schaar (1989) utvrdili su povoljniji utjecaj B varijanti. Veći randman sira pripisuje se αs1-Cn BC, ß-CnA1A1 i κ-Cn BB varijantama. Razlike između ß-Lg genetskih varijanti na randman sira postoje, no one nisu statistički značajne (Marziali i Ng-Kwai-Hang, 1986). Bolji randman i kvalitetu sira moguće je ostvariti ako uvažavamo razlike između genetskih varijanti. Složenost samog tehnološkog procesa prerade mlijeka u sir zahtijeva daljnja istraživanja na ovom području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ino Čurik (autor)

Avatar Url Neven Antunac (autor)

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)

Avatar Url Dubravka Samaržija (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Samaržija, Dubravka; Lukač Havranek, Jasmina; Čurik, Ino; Antunac, Neven
Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira // Mljekarstvo, 41 (1991), 12; 319-327 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Samaržija, D., Lukač Havranek, J., Čurik, I. & Antunac, N. (1991) Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira. Mljekarstvo, 41 (12), 319-327.
@article{article, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka and Luka\v{c} Havranek, Jasmina and \v{C}urik, Ino and Antunac, Neven}, year = {1991}, pages = {319-327}, keywords = {sir, proteini, polimorfizam}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {41}, number = {12}, issn = {0026-704X}, title = {Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira}, keyword = {sir, proteini, polimorfizam} }
@article{article, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka and Luka\v{c} Havranek, Jasmina and \v{C}urik, Ino and Antunac, Neven}, year = {1991}, pages = {319-327}, keywords = {cheese, proteins, polymorphism}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {41}, number = {12}, issn = {0026-704X}, title = {Milk proteins polymorphism in cheese production}, keyword = {cheese, proteins, polymorphism} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font