Pregled bibliografske jedinice broj: 641759
Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa
Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 47 (1993), 1-2; 15-22 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni članak, znanstveni)
CROSBI ID: 641759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa
(Association of milk protein genotypes with first lactation traits croatian simmental I.effects of genotype)
Autori
Čurik, Ino ; Lukač Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 47
(1993), 1-2;
15-22
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni članak, znanstveni
Ključne riječi
frakcije kazeina; mliječna mast; mlijeko; laktacija
(casein fractions; milk fat; milk; lactation)
Sažetak
Istražili smo utjecaj αs1-kazeina (αs1-Cn), β-kazeina (β-Cn), κ-kazeina (κ-Cn) i β-lakoglobulina (β-Lg) na količinu mlijeka(kg), masti (kg) i sadržaja masti (%) u prvoj laktaciji za 195 krava hrvatskog simentalca. Utvrđen je signifikantan utjecaj , κ-kazeina na količinu masti (kg), a β-lakoglobulina na količinu mlijeka (kg) i sadržaj masti (%). Signifikantno veća količina masti (kg) odnosno mlijeka (kg) u prvoj laktaciji povezana je s BC κ-kazein odnosno AB β-lakoglobulin genotipom, dok je signifikantno viši postotak masti u mlijeku utvrđen za BB β-lakoglobulin genotip.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb