Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641757

UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU


Marijan Antonela, Severin Krešimir, Bogdanović Tanja; Škoko, Ines; Zdolec, Nevijo; Cvetnić Željko, Listeš Edy, Marijan Željko, Džaja Petar
UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU // Zbornik radova - Šesti neđunarodni kongre"Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013. / Dikić, Srđan (ur.).
Banja Luka: Udruženje, 2013. str. 30-34 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 641757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU
(INFLUENCE OF RIPENING PROCESS ON AMOUNT HISTAMINE IN LIVNO CHEESE)

Autori
Marijan Antonela, Severin Krešimir, Bogdanović Tanja ; Škoko, Ines ; Zdolec, Nevijo ; Cvetnić Željko, Listeš Edy, Marijan Željko, Džaja Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova - Šesti neđunarodni kongre"Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013. / Dikić, Srđan - Banja Luka : Udruženje, 2013, 30-34

ISBN
987-99955-789-3-6

Skup
Šesti neđunarodni kongre "Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013.

Mjesto i datum
Banja Luka, 05.09.2013. - 08.09.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
zrenje sira; histamin; Livanjski sir
(ripening cheese; histamine; Livno cheese)

Sažetak
Tijekom procesa zrenja Livanjskog sira iz tri različite šarže uzet je po jedan sir i to nultog, 9., 20., 29., 50., 60. i 105. dana. Iz svakog sira uzorkovana su dva uzorka i to iz sredine i pod korom sira. Tijekom 105 dana zrenja Livanjskog sira utvrđena je prisutnosti histamina. Najveće ukupne vrijednosti pretraživanog biogenog amina utvrđene su 105. dana i to u sredinu 184, 13 mg/kg odnosno 76, 26 mg/kg u kori sira. Uz naznaku da najveći udio vrijednosti čini histamin s 43, 9% u sredini odnosno histamin s 31, 6% u kori sira. Vrijednosti histamina gotovo je tri puta viša 105. nego 60. dana. U našem istraživanju smo utvrdili da postoji značajna razlika između sredine i kore u vrijednostima histamina. Korelacija između histamina i mikroorganizama nije utvrđena.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0532264-2260 - Komparativna dijagnostika, morfometrija i analiza tumora ljudi i životinja (Grabarević, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532264-3129 - Učestalost i distribucija animalnih tumora u Republici Hrvatskoj (Džaja, Petar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)

Avatar Url Ines Škoko (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marijan Antonela, Severin Krešimir, Bogdanović Tanja; Škoko, Ines; Zdolec, Nevijo; Cvetnić Željko, Listeš Edy, Marijan Željko, Džaja Petar
UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU // Zbornik radova - Šesti neđunarodni kongre"Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013. / Dikić, Srđan (ur.).
Banja Luka: Udruženje, 2013. str. 30-34 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Marijan Antonela, Severin Krešimir, Bogdanović Tanja, Škoko, I., Zdolec, N. & Cvetnić Željko, Listeš Edy, Marijan Željko, Džaja Petar (2013) UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU. U: Dikić, S. (ur.)Zbornik radova - Šesti neđunarodni kongre"Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013..
@article{article, author = {\v{S}koko, Ines and Zdolec, Nevijo}, editor = {Diki\'{c}, S.}, year = {2013}, pages = {30-34}, keywords = {zrenje sira, histamin, Livanjski sir}, isbn = {987-99955-789-3-6}, title = {UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLI\v{C}INU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU}, keyword = {zrenje sira, histamin, Livanjski sir}, publisher = {Udru\v{z}enje}, publisherplace = {Banja Luka} }
@article{article, author = {\v{S}koko, Ines and Zdolec, Nevijo}, editor = {Diki\'{c}, S.}, year = {2013}, pages = {30-34}, keywords = {ripening cheese, histamine, Livno cheese}, isbn = {987-99955-789-3-6}, title = {INFLUENCE OF RIPENING PROCESS ON AMOUNT HISTAMINE IN LIVNO CHEESE}, keyword = {ripening cheese, histamine, Livno cheese}, publisher = {Udru\v{z}enje}, publisherplace = {Banja Luka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font