Pregled bibliografske jedinice broj: 641757
UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU
UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU // Zbornik radova - Šesti neđunarodni kongre"Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013. / Dikić, Srđan (ur.).
Banja Luka: Udruženje, 2013. str. 30-34 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 641757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU
(INFLUENCE OF RIPENING PROCESS ON AMOUNT HISTAMINE IN LIVNO CHEESE)
Autori
Marijan Antonela, Severin Krešimir, Bogdanović Tanja ; Škoko, Ines ; Zdolec, Nevijo ; Cvetnić Željko, Listeš Edy, Marijan Željko, Džaja Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova - Šesti neđunarodni kongre"Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013.
/ Dikić, Srđan - Banja Luka : Udruženje, 2013, 30-34
ISBN
987-99955-789-3-6
Skup
Šesti neđunarodni kongre "Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013.
Mjesto i datum
Banja Luka, 05.09.2013. - 08.09.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zrenje sira; histamin; Livanjski sir
(ripening cheese; histamine; Livno cheese)
Sažetak
Tijekom procesa zrenja Livanjskog sira iz tri različite šarže uzet je po jedan sir i to nultog, 9., 20., 29., 50., 60. i 105. dana. Iz svakog sira uzorkovana su dva uzorka i to iz sredine i pod korom sira. Tijekom 105 dana zrenja Livanjskog sira utvrđena je prisutnosti histamina. Najveće ukupne vrijednosti pretraživanog biogenog amina utvrđene su 105. dana i to u sredinu 184, 13 mg/kg odnosno 76, 26 mg/kg u kori sira. Uz naznaku da najveći udio vrijednosti čini histamin s 43, 9% u sredini odnosno histamin s 31, 6% u kori sira. Vrijednosti histamina gotovo je tri puta viša 105. nego 60. dana. U našem istraživanju smo utvrdili da postoji značajna razlika između sredine i kore u vrijednostima histamina. Korelacija između histamina i mikroorganizama nije utvrđena.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0532264-2260 - Komparativna dijagnostika, morfometrija i analiza tumora ljudi i životinja (Grabarević, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532264-3129 - Učestalost i distribucija animalnih tumora u Republici Hrvatskoj (Džaja, Petar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb