Pregled bibliografske jedinice broj: 641706
Učinak proteinskog genotipa na mlijeko: količinu, mast, protein, kazein
Učinak proteinskog genotipa na mlijeko: količinu, mast, protein, kazein // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 47 (1993), 1-2; 69-70 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 641706 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak proteinskog genotipa na mlijeko: količinu, mast, protein, kazein
(The effect of protein genotype on milk yield, fat, protein, casein)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 47
(1993), 1-2;
69-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
polimorfizam proteina mlijeka; genetski polimorfizam; izoelektrièko fokusiranje; simentalac; govedo; mlijeko; kazein; laktoglobulin; mliječna proizvodna svojstva
(Milk protein polymorphism; genetic polymorphisms; isoelectric focusing; Simmental; cattle; milk; casein; lactalbumin; milk production traits)
Sažetak
U poljoprivredno najrazvijenijim državama, kolièina proteina predstavlja najvrijedniju komponentu mlijeka. Nažalost, Hrvatska nije slijedila svoje susjede (poljoprivredno razvijene države Europe) i svoje mlijeko vrednuje na osnovi kolièine mlijeka i sadržaja mliječne masti. Meðutim, vrijednost proteina nije samo kvantitativna veæ i kvalitativna pa su u zadnjem desetljeæu istraživanja o polimorfnosti proteina mljeka u mnogim državama pobudila veliki interes. Pronađen je utjecaj određenih genetskih varijanti na proizvodne i tehnološke osobine mlijeka, a rezultati nisu jednoznačni. S povoljnijim preradbenim sposobnostima i veèim randmanom u proizvodnji sira istiće se genetska varijanta k- kazein B i á-laktoglobulin B, ali treba istaknuti da postoje i drugačiji rezultati. U mnogim istraživanjima utvđena je i povezanost genetskih varijanti proteina mlijeka s proizvodnjom mlijeka i njegovih sastojaka, a kako se rezultati razlikuju od populacije do populacije konaèan stav o ovoj povezanosti nije još definiran. Neka objašnjenja dozvoljavaju različite utjecaje istih genetskih varijanti, smatrajući te utjecaje svojstvom određene populacije. Našim istraživanjem željeli smo ispitati utjecaj polimorfnosti proteina mlijeka za najznačajnije pasminame goveda u Hrvatskoj te utvrditi da li i kako se ekonomski mogu iskoristiti ovi utjecaji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija