Pregled bibliografske jedinice broj: 641651
Vrste pakiranja i kakvoća voća poslije berbe
Vrste pakiranja i kakvoća voća poslije berbe, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 641651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vrste pakiranja i kakvoća voća poslije berbe
(The effect of packaging material on fruit quality)
Autori
Šikuten, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2013
Stranica
20
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
voće; pakiranje; kakvoća proizvoda; ambalažni materijal; nove vrste pakiranja
(fruit; packaging; product quality; packaging material; new types of packaging)
Sažetak
S porastom potrošnje voća rastu i zahtjevi potrošača prema njegovoj kakvoći. Traži se da plod ima dobar izgled i što dulje zadrži svoju kakvoću. U tome važnu ulogu igra odabir vrste pakiranja i ambalažnog materijala. Pri odabiru pravilnog pakiranja treba voditi računa o nekoliko stvari, kao što su prikladnost pojedine vrste pakiranja i ambalažnog materijala za pojedine vrste voća, zatim utjecaj pakiranja na voće, ali i lako manipuliranje pakiranjem, te cijena pakiranja. U posljednje vrijeme, nove tehnologije omogućuju tzv. aktivno i inteligentno pakiranje, te pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP). Međutim, zbog ekoloških problema koji su vezani uz odlaganje polimernih materijala, razvoj se usmjerava i prema biorazgradivoj ambalaži i mogućnosti njezinog recikliranja. U ovom su radu predstavljene vrste i uloga pakiranja, kao i njegove pozitivne i negativne strane. Daljnjim razvojem tehnologija, razvijat će se i vrste pakiranja, kako one tradicionalne tako i nove vrste pakiranja. Postoji velik prostor za poboljšanje vrsta pakiranja, ali i tretmana poslije berbe, uvjeta čuvanja koji će doprinijeti održanju kakvoće voća poslije berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb