Pregled bibliografske jedinice broj: 641650
Održljivost kao uvjet kakvoće mliječnih proizvoda
Održljivost kao uvjet kakvoće mliječnih proizvoda // I. slovenski mednarodni kongres, "Mleko in mlečni izdelki"
Portorož, 1995. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 641650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Održljivost kao uvjet kakvoće mliječnih proizvoda
(Durability as a condition for milk product quality)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
I. slovenski mednarodni kongres, "Mleko in mlečni izdelki"
Mjesto i datum
Portorož, Slovenija, 1995
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Kakvoća mlijeka; održivost-vijek trajanja; kemijska i mikrobiološka kvaliteta; stabilonost
(milk quality; durability-lasting time; chemical and microbiological quality; stability)
Sažetak
U ukupnoj ocjeni kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda jedan od sastavnih elemenata koji određuju kvalitetu proizvoda je održivost ili vijek trajanja. Kako kakvoća nije stvar izbora već uvjet za opstanak na tržištu zbog ukupnih ekonomskih razloga i uvjetima Europskih propisa valja inzistirati na objektivnim mogućnostima vijeka trajanja pojedinih mliječnih proizvoda. S obzirom na narav i mogućnosti čuvanja u smislu maksimalno dozovljenog vremenskog roka, a u kojem neće doći do nepoželjnih promjena, koje su uvjetovane najčešće mikrobiološkim i fizikalno-kemijskim čimbenicima. U tom je smislu održljivost posljedica svih faza proizvodnog lanca od proizvodnje, sakupljanja, prerade i korištenja mlijeka , uključujući i raspodjelu i prodaju mliječnih proizvoda te čuvanju u prodajnoj mreži uz odgovarajući nadzor i kontrolu. Kakvoću treba promatrati u skladu s maksimalnim zadovoljavanjem potrošača i poboljšanja materijalnih pokazatelja proizvođača. Najvažniju ulogu u postizavanju odgovarajuće održljivostui čine suvremene koncepcije upravljanja, kontrole i nadzora (TQM ; QSA ; GMP ; LISA ; HACCP), a u smislu propisa Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO: 9000, 9011, i dr.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb