Pregled bibliografske jedinice broj: 641649
Djelovanje podloga na kakvoću plodova voćaka
Djelovanje podloga na kakvoću plodova voćaka, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 641649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje podloga na kakvoću plodova voćaka
(Rootstock effect on fruit quality)
Autori
Vuković, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
podloga ; kakvoća ; plod
(rootstock ; quality ; fruit)
Sažetak
Zbog utjecaja na profitabilnost, djelovanju podloge na kakvoću ploda poklanja se sve veća pozornost. Podloga na kakvoću voća djeluje izravno i neizravno i to preko svojeg utjecaja na bujnost i prilagodljivost voćke na tlo i klimatske prilike, nutritivni sastav plodova, težinu, veličinu i boju plodova, debljinu kožice, čvrstoću i zrnatost mesa, uspješnost čuvanja itd. Utjecaj podloge na bujnost plemke je najčešće spominjan, dok je utjecaj na zrnatost mesa ploda teže zamjetljiv. Često se događa da su navedeni utjecaji međusobno povezani. Utječući na mineralni sastav plodova (posebno na koncentraciju kalcija) podloga ujedno drastično utječe i na uspješnost čuvanja. Obzirom da svaki od navedenih čimbenika djeluje na profitabilnost proizvodnje, odabir podloge ima višestruko značenje u suvremenoj voćarskoj proizvodnji. Noviji pregledni radovi na ovu temu nisu dostupni, stoga je cilj ovog završnog rada objediniti istraživanja novijeg datuma kako sistematizirali rezultati i dale preporuke za praksu i buduća istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb