Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641647

Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti


Barbir, Tina
Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 641647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti
(Preparation of broccoli extracts and testing their biological activity)

Autori
Barbir, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2013

Stranica
56

Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana

Neposredni voditelj
Radošević, Kristina

Ključne riječi
brokula ; glukozinolati ; fenoli ; antioksidacijski kapacitet ; biološka aktivnost
(broccoli ; glucosinolates ; phenolic compound ; antioxidative capacity ; antitumor activity)

Sažetak
Brokula je poznata kao izvor mnogih biološki aktivnih spojeva poput glukozinolata i fenola, a brojne epidemiološke studije ukazuju na povezanost bioaktivnih spojeva brokule i smanjenja rizika od različitih tumorskih i drugih oboljenja u ljudi. Stoga su u ovom radu pripremljeni ekstrakti brokule na šest različitih načina i analiziran je njihov sastav obzirom na pojedinačne i ukupne glukozinolate, ukupne fenole, ukupne flavonoide te je određen njihov antioksidacijski kapacitet. Biološka aktivnost pripremljenih ekstrakta brokule ispitana je in vitro na trima humanim tumorskim staničnim linijama (MCF-7, HeLa, Caco-2). Ekstrakti in vitro simulacije gastrointestinalnog trakta BGI te BGIM u kojima je zabilježen najveći udio ukupnih fenola te u skladu s time i najviši antioksidacijski kapacitet pokazuju najjači citotoksičan učinak na proliferaciju tumorskih stanica pri koncentracijama ≥ 10 mg mL-1. Ekstrakti brokule kuhane 5 minuta na 100 °C s najmanjim udjelom fenola i najslabijim antioksidacijskim kapacitetom imaju najslabiji citotoksični učinak. Iako se biološka aktivnost ekstrakata razlikuje ovisno o vrsti stanične linije, trend je isti, a najmanje osjetljivom pokazala se Caco-2 stanična linija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-2414 - Nekliničke metode ispitivanja tvari iz okoliša na stanicama sisavaca i riba (Gaurina-Srček, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Barbir, Tina
Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
Barbir, T. (2013) 'Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbir, Tina}, year = {2013}, pages = {56}, keywords = {brokula, glukozinolati, fenoli, antioksidacijski kapacitet, biolo\v{s}ka aktivnost}, title = {Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biolo\v{s}ke aktivnosti}, keyword = {brokula, glukozinolati, fenoli, antioksidacijski kapacitet, biolo\v{s}ka aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbir, Tina}, year = {2013}, pages = {56}, keywords = {broccoli, glucosinolates, phenolic compound, antioxidative capacity, antitumor activity}, title = {Preparation of broccoli extracts and testing their biological activity}, keyword = {broccoli, glucosinolates, phenolic compound, antioxidative capacity, antitumor activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font