Pregled bibliografske jedinice broj: 641647
Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti
Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 641647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti
(Preparation of broccoli extracts and testing their biological activity)
Autori
Barbir, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2013
Stranica
56
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Neposredni voditelj
Radošević, Kristina
Ključne riječi
brokula ; glukozinolati ; fenoli ; antioksidacijski kapacitet ; biološka aktivnost
(broccoli ; glucosinolates ; phenolic compound ; antioxidative capacity ; antitumor activity)
Sažetak
Brokula je poznata kao izvor mnogih biološki aktivnih spojeva poput glukozinolata i fenola, a brojne epidemiološke studije ukazuju na povezanost bioaktivnih spojeva brokule i smanjenja rizika od različitih tumorskih i drugih oboljenja u ljudi. Stoga su u ovom radu pripremljeni ekstrakti brokule na šest različitih načina i analiziran je njihov sastav obzirom na pojedinačne i ukupne glukozinolate, ukupne fenole, ukupne flavonoide te je određen njihov antioksidacijski kapacitet. Biološka aktivnost pripremljenih ekstrakta brokule ispitana je in vitro na trima humanim tumorskim staničnim linijama (MCF-7, HeLa, Caco-2). Ekstrakti in vitro simulacije gastrointestinalnog trakta BGI te BGIM u kojima je zabilježen najveći udio ukupnih fenola te u skladu s time i najviši antioksidacijski kapacitet pokazuju najjači citotoksičan učinak na proliferaciju tumorskih stanica pri koncentracijama ≥ 10 mg mL-1. Ekstrakti brokule kuhane 5 minuta na 100 °C s najmanjim udjelom fenola i najslabijim antioksidacijskim kapacitetom imaju najslabiji citotoksični učinak. Iako se biološka aktivnost ekstrakata razlikuje ovisno o vrsti stanične linije, trend je isti, a najmanje osjetljivom pokazala se Caco-2 stanična linija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-2414 - Nekliničke metode ispitivanja tvari iz okoliša na stanicama sisavaca i riba (Gaurina-Srček, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Radošević
(mentor)
Ivana Radojčić Redovniković
(mentor)
Marina Cvjetko Bubalo
(mentor)
Tina Lešić
(autor)