Pregled bibliografske jedinice broj: 641646
Fitotoksično djelovanje imidazolijevih ionskih tekućina
Fitotoksično djelovanje imidazolijevih ionskih tekućina, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 641646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fitotoksično djelovanje imidazolijevih ionskih tekućina
(Phytotoxicity of imidazolium ionic liquids)
Autori
Hanousek, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2013
Stranica
41
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Neposredni voditelj
Cvjetko Bubalo, Marina
Ključne riječi
antioksidativni enzimi; fotosintetski pigmenti; ionske tekućine; ječam; lipidna peroksidacija; oksidativni stres
(ionic liquids; barley; oxidative stress; photosynthetic pigments; lipid peroxidation; antioxidant enzymes)
Sažetak
Ionske tekućine su skupina organskih soli s temperaturom tališta nižom od 100 °C. Zbog jedinstvenih svojstava poput neznatne hlapljivosti, nezapaljivosti i dobre stabilnosti te posebice mogućnosti reciklacije i višestruke uporabe intenzivno se proučavaju kao zelena zamjena za tradicionalna organska otapala sveprisutna u industriji. No, prije primjene ionskih tekućina u industrijskom mjerilu potrebno istražiti njihovu toksičnost i mogućnost biorazgradnje. Stoga je u ovom radu ispitan utjecaj dvije 1-butil-3- metilimidazolijeve ionske tekućine s acetatnim i tetrafluoroboratnim anionom na klijanje i rast ječma (Hordeum vulgare). Rezultati istraživanja pokazali su da odabrane ionske tekućine imaju toksičan učinak na rani rast i razvoj klijanaca ječma, pri čemu toksičnost raste s povećanjem koncentracije ionskih tekućine. Fitotoksično djelovanje ionskih tekućina očituje se u smanjenju količine klorofila te povećanju količine malondialdehida kao pokazatelja lipidne peroksidacije i količine H2O2.Nadalje, uočena je povećana aktivnost antioksidativnih enzima superoksid-dismutaze, nespecifičnih peroksidaza, katalaze i askorbat-peroksidaze te povećani sadržaj neproteinskih tiola što upućuje da sudjeluju u obrani od oksidativnog stresa uzrokovanog ionskim tekućinama, dok antioksidativni sustav klijanaca nakon izlaganja većim masenim koncentracijama ionskih tekućina ne može učinkovito ukloniti kisikove reaktivne čestice koji uzrokuje lipidnu peroksidaciju i oštećenja fotosintetskog sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Karla Hanousek Čiča
(autor)
Tamara Jakovljević
(mentor)
Ivana Radojčić Redovniković
(mentor)
Marina Cvjetko Bubalo
(mentor)