Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641636

Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda


Lukač Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 13-20


CROSBI ID: 641636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda
(Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici

Urednik/ci
Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado

Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske

Grad
Zagreb

Godina
1996

Raspon stranica
13-20

ISBN
953-96682-2-0

Ključne riječi
fermentirana mlijeka, terapeutska svojstva, tehologija
(fermented milks, therapeutical effect, technolog)

Sažetak
Osim osvježavajućeg okusa i visoke nutritivne vrijednosti, fermentirani mliječni proizvodi posjeduju i probiotička svojstva. Važna svojstva fermentiranih proizvoda su u terapeutsko-zdravstvenim učincima na ljudsko zdravlje. U probavnom sustavu oduvijek postoje određeni mehanizmi zaštite, kao što su to dobro uravnotežena crijevna populacija, selektivna funkcija stijenke crijeva, baktericidno djelovanje želučanih i crijevnih sokova i detoksativna funkcija jetre. No, jaki fizički, kemijski i fiziološki čimbenoici mogu znatno utjecati na funkcioniranje tih mehanizama. Upravo u takvim uvijetima dolazi do izražaja blagotvorno djelovanje bakterija mliječne kiseline iz fermentiranih proizvoda, posobice djelovanje laktobacila. Današnja tehnologija proizvodnje fermentiranih proizvoda objedinjuje visoka stučna i znanstvena dostignuća. Ipak, mnoga pitanja vezana uz fermentirane proizvode, posebice uz biokemijske reakcije još uvijek nemaju odgovora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)

Avatar Url Dubravka Samaržija (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukač Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 13-20
Lukač Havranek, J. & Samaržija, D. (1996) Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda. U: Živković, R., Hadžiosmanović, M. & Oberiter, V. (ur.) Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici. Zagreb, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, str. 13-20.
@inbook{inbook, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina and Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {1996}, pages = {13-20}, keywords = {fermentirana mlijeka, terapeutska svojstva, tehologija}, isbn = {953-96682-2-0}, title = {Prehrambene, zdravstvene i tehnolo\v{s}ke zna\v{c}ajke fermentiranih proizvoda}, keyword = {fermentirana mlijeka, terapeutska svojstva, tehologija}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina and Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {1996}, pages = {13-20}, keywords = {fermented milks, therapeutical effect, technolog}, isbn = {953-96682-2-0}, title = {Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products}, keyword = {fermented milks, therapeutical effect, technolog}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font