Pregled bibliografske jedinice broj: 641636
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 13-20
CROSBI ID: 641636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda
(Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici
Urednik/ci
Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado
Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
Grad
Zagreb
Godina
1996
Raspon stranica
13-20
ISBN
953-96682-2-0
Ključne riječi
fermentirana mlijeka, terapeutska svojstva, tehologija
(fermented milks, therapeutical effect, technolog)
Sažetak
Osim osvježavajućeg okusa i visoke nutritivne vrijednosti, fermentirani mliječni proizvodi posjeduju i probiotička svojstva. Važna svojstva fermentiranih proizvoda su u terapeutsko-zdravstvenim učincima na ljudsko zdravlje. U probavnom sustavu oduvijek postoje određeni mehanizmi zaštite, kao što su to dobro uravnotežena crijevna populacija, selektivna funkcija stijenke crijeva, baktericidno djelovanje želučanih i crijevnih sokova i detoksativna funkcija jetre. No, jaki fizički, kemijski i fiziološki čimbenoici mogu znatno utjecati na funkcioniranje tih mehanizama. Upravo u takvim uvijetima dolazi do izražaja blagotvorno djelovanje bakterija mliječne kiseline iz fermentiranih proizvoda, posobice djelovanje laktobacila. Današnja tehnologija proizvodnje fermentiranih proizvoda objedinjuje visoka stučna i znanstvena dostignuća. Ipak, mnoga pitanja vezana uz fermentirane proizvode, posebice uz biokemijske reakcije još uvijek nemaju odgovora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb