Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641606

Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda


Lukač Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda // Mljekarstvo, 46 (1996), 4; 265-273 (podatak o recenziji nije dostupan, revijalni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 641606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda
(Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 46 (1996), 4; 265-273

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, revijalni rad, znanstveni

Ključne riječi
fermentirana mlijeka; terapeutska svojstva; tehologija
(fermented milks; therapeutical effect; technology)

Sažetak
Osim osvježavajućeg okusa i visoke nutritivne vrijednosti, fermentirani mliječni proizvodi posjeduju i probiotička svojstva. Važna svojstva fermentiranih proizvoda su u terapeutsko-zdravstvenim učincima na ljudsko zdravlje. U probavnom sustavu oduvijek postoje određeni mehanizmi zaštite, kao što su to dobro uravnotežena crijevna populacija, selektivna funkcija stijenke crijeva, baktericidno djelovanje želučanih i crijevnih sokova i detoksativna funkcija jetre. No, jaki fizički, kemijski i fiziološki čimbenoici mogu znatno utjecati na funkcioniranje tih mehanizama. Upravo u takvim uvijetima dolazi do izražaja blagotvorno djelovanje bakterija mliječne kiseline iz fermentiranih proizvoda, posobice djelovanje laktobacila. Današnja tehnologija proizvodnje fermentiranih proizvoda objedinjuje visoka stučna i znanstvena dostignuća. Ipak, mnoga pitanja vezana uz fermentirane proizvode, posebice uz biokemijske reakcije još uvijek nemaju odgovora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Samaržija (autor)

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukač Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda // Mljekarstvo, 46 (1996), 4; 265-273 (podatak o recenziji nije dostupan, revijalni rad, znanstveni)
Lukač Havranek, J. & Samaržija, D. (1996) Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda. Mljekarstvo, 46 (4), 265-273.
@article{article, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina and Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {1996}, pages = {265-273}, keywords = {fermentirana mlijeka, terapeutska svojstva, tehologija}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {46}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Prehrambene, zdravstvene i tehnolo\v{s}ke zna\v{c}ajke fermentiranih proizvoda}, keyword = {fermentirana mlijeka, terapeutska svojstva, tehologija} }
@article{article, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina and Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {1996}, pages = {265-273}, keywords = {fermented milks, therapeutical effect, technology}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {46}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products}, keyword = {fermented milks, therapeutical effect, technology} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font