Pregled bibliografske jedinice broj: 641606
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda // Mljekarstvo, 46 (1996), 4; 265-273 (podatak o recenziji nije dostupan, revijalni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 641606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda
(Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 46
(1996), 4;
265-273
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, revijalni rad, znanstveni
Ključne riječi
fermentirana mlijeka; terapeutska svojstva; tehologija
(fermented milks; therapeutical effect; technology)
Sažetak
Osim osvježavajućeg okusa i visoke nutritivne vrijednosti, fermentirani mliječni proizvodi posjeduju i probiotička svojstva. Važna svojstva fermentiranih proizvoda su u terapeutsko-zdravstvenim učincima na ljudsko zdravlje. U probavnom sustavu oduvijek postoje određeni mehanizmi zaštite, kao što su to dobro uravnotežena crijevna populacija, selektivna funkcija stijenke crijeva, baktericidno djelovanje želučanih i crijevnih sokova i detoksativna funkcija jetre. No, jaki fizički, kemijski i fiziološki čimbenoici mogu znatno utjecati na funkcioniranje tih mehanizama. Upravo u takvim uvijetima dolazi do izražaja blagotvorno djelovanje bakterija mliječne kiseline iz fermentiranih proizvoda, posobice djelovanje laktobacila. Današnja tehnologija proizvodnje fermentiranih proizvoda objedinjuje visoka stučna i znanstvena dostignuća. Ipak, mnoga pitanja vezana uz fermentirane proizvode, posebice uz biokemijske reakcije još uvijek nemaju odgovora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts