Pregled bibliografske jedinice broj: 641548
Odabir sorata šljive za proces sušenja
Odabir sorata šljive za proces sušenja, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 641548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odabir sorata šljive za proces sušenja
(Selection cultivar of plum for drying process)
Autori
Martinec, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.06
Godina
2013
Stranica
37
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
fizikalni parametri ploda; kemijski parametri ploda; Stanley; President; Čačanska rodna; Čačanska ljepotica; šljiva
(: physical parameters of fruit; chemical parameters of fruit; 'Stanley'; 'President'; 'Čačanska rodna'; 'Čačanska ljepotica'; plum)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na sortama šljiva 'Stanley', 'President', 'Čačanska rodna' i 'Čačanska ljepotica' u laboratoriju Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Navedenim sortama analizirani su sljedeći fizikalni parametri: masa ploda šljive (g), veličina ploda (duljina i širina, mm), mehanička čvrstoća ploda, masa koštice (g) i njezina veličina (mm), te kemijski parametri: ukupna suha tvar (%), ukupna topljiva tvar (°Brix), sadržaj ukupnih kiselina (%) i pH vrijednost. Cilj ovog istraživanja bio je na temelju fizikalnih i kemijskih parametara odabranih sorata utvrditi koja je od njih najpogodnija za proces sušenja. Masa plodova analiziranih sorata iznosila je od 36, 84 g ('Čačanska rodna') - 45, 02 g ('Stanley'), širina plodova 36, 59 mm ('Čačanska rodna') -41, 03 mm ('Stanley'), duljina plodova 45, 94 mm ('President') - 52, 82 mm ('Stanley'), mehanička čvrstoća plodova 0, 29 kg ('Čačanska rodna') - 1, 26 kg ('President'), masa koštice 1, 92 g ('Čačanska rodna') - 2, 17 g ('President'), širina koštice 9, 30 mm ('Čačanska rodna') - 10, 52 mm ('President'), duljina koštice 27, 54 mm ('President') - 30, 67 mm ('Čačanska ljepotica'), ukupna suha tvar 18, 44 % ('Čačanska ljepotica') - 23, 07 % ('Stanley'), ukupne kiseline 0, 42 ('Čačanska rodna') - 0, 97 % ('President'), topljiva suha tvar 17, 07°Brix ('Čačanska ljepotica') - 19, 50°Brix ('Čačanska rodna') i pH vrijednost 3, 32 ('President') - 3, 96 ('Čačanska rodna'). Prema dobivenim rezultatima sve istraživane sorte imaju vrlo dobre prosječne vrijednosti fizikalnih i kemijskih parametara, te se na temelju toga mogu preporučiti za preradu sušenjem, ipak u usporedbi s ostalim istraživanim sortama, sorta Stanley se pokazala najpogodnijom za proces sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)