Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641533

Kinetika otpuštanja katalaze tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus


Oršolić, Davor
Kinetika otpuštanja katalaze tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 641533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetika otpuštanja katalaze tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus
(Kinetics of catalase release during the ultrasonic homogenization of Aspergillus flavus)

Autori
Oršolić, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
Aspergillus flavus ; katalaza ; ultrazvučna homogenizacija
(Aspergillus flavus ; catalase ; ultrasonic homogenization)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio ispitati kinetiku otpuštanja enzima katalaze tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus predobrađene lizozimom i Glucanexom. Mikroskopska analiza dezintegriranosti micelija pokazala je da nema razlike u dezintegriranosti micelija plijesni obrađenih lizozimom ili Glucanexom nakon 10 minuta ultrazvučne homogenizacije. Određivanjem aktivnosti katalaze ustanovljeno je da je micelij dovoljno homogenizirati ultrazvukom tijekom 6 minuta kako bi se dobila zadovoljavajuća aktivnost katalaze u ekstraktima. Ultrazvučnom homogenizacijom micelija plijesni predobrađenog lizozimom tijekom 6 minuta oslobađa se 90% od ukupne enzimske aktivnosti, a u slučaju predobrade Glucanexom 99, 2% aktivnosti. Obzirom na blago uočeni porast aktivnosti katalaze između 6 i 10 minuta ultrazvučne homogenizacije micelija plijesni predobrađenog lizozimom, te nepromjenjivost aktivnosti katalaze nakon šeste minute ultrazvučne homogenizacije za micelij predobrađen Glucanexom, čini se da je predobrada micelija plijesni Glucanexom učinkovitija za otpuštanje katalaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Oršolić, Davor
Kinetika otpuštanja katalaze tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Oršolić, D. (2013) 'Kinetika otpuštanja katalaze tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Davor}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {Aspergillus flavus, katalaza, ultrazvu\v{c}na homogenizacija}, title = {Kinetika otpu\v{s}tanja katalaze tijekom ultrazvu\v{c}ne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus}, keyword = {Aspergillus flavus, katalaza, ultrazvu\v{c}na homogenizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Davor}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {Aspergillus flavus, catalase, ultrasonic homogenization}, title = {Kinetics of catalase release during the ultrasonic homogenization of Aspergillus flavus}, keyword = {Aspergillus flavus, catalase, ultrasonic homogenization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font