Pregled bibliografske jedinice broj: 641533
Kinetika otpuštanja katalaze tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus
Kinetika otpuštanja katalaze tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 641533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika otpuštanja katalaze tijekom ultrazvučne
homogenizacije plijesni Aspergillus flavus
(Kinetics of catalase release during the ultrasonic
homogenization of Aspergillus flavus)
Autori
Oršolić, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.09
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
Aspergillus flavus ; katalaza ; ultrazvučna homogenizacija
(Aspergillus flavus ; catalase ; ultrasonic homogenization)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio ispitati kinetiku otpuštanja enzima katalaze tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus predobrađene lizozimom i Glucanexom. Mikroskopska analiza dezintegriranosti micelija pokazala je da nema razlike u dezintegriranosti micelija plijesni obrađenih lizozimom ili Glucanexom nakon 10 minuta ultrazvučne homogenizacije. Određivanjem aktivnosti katalaze ustanovljeno je da je micelij dovoljno homogenizirati ultrazvukom tijekom 6 minuta kako bi se dobila zadovoljavajuća aktivnost katalaze u ekstraktima. Ultrazvučnom homogenizacijom micelija plijesni predobrađenog lizozimom tijekom 6 minuta oslobađa se 90% od ukupne enzimske aktivnosti, a u slučaju predobrade Glucanexom 99, 2% aktivnosti. Obzirom na blago uočeni porast aktivnosti katalaze između 6 i 10 minuta ultrazvučne homogenizacije micelija plijesni predobrađenog lizozimom, te nepromjenjivost aktivnosti katalaze nakon šeste minute ultrazvučne homogenizacije za micelij predobrađen Glucanexom, čini se da je predobrada micelija plijesni Glucanexom učinkovitija za otpuštanje katalaze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(mentor)