Pregled bibliografske jedinice broj: 641493
Stočarstvo duvanjskoga kraja
Stočarstvo duvanjskoga kraja // Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad / Ozimec, Roman ; Radoš, Marko (ur.).
Tomislavgrad : Zagreb: Udruga Naša baština Tomislavgrad, 2013. str. 443-475
CROSBI ID: 641493 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stočarstvo duvanjskoga kraja
(Livestock breeding of Duvno area)
Autori
Ivanković, Ante ; Mioč, Boro ; Buntić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo
Knjiga
Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad
Urednik/ci
Ozimec, Roman ; Radoš, Marko
Izdavač
Udruga Naša baština Tomislavgrad
Grad
Tomislavgrad : Zagreb
Godina
2013
Raspon stranica
443-475
ISBN
978-953-57732-0-7
Ključne riječi
Stočarstvo, Duvno, područje, tradicija
(Livestock breeding, Duvno, area, tradition)
Sažetak
Duvanjsko područje oduvijek je bilo pogodn za uzgoj domaćih životinja, osobito biljojeda (ovaca, koza, goveda, konja i magaraca), koji su koristili golem potencijal livada i pašnjaka, pretvarajući ga u proizvode visoke kakvoće. Tisućama su godina domaće životinje s čovjekom boravile u duvanjskim krajevima prehranjujući stanovništvo i pomažući mu da ostane i opstane na pradjedovskim ognjištima. Do sredine 20. stoljeća tradicijski uzgoj domaćih životinja temeljio se isključivo na lokalnim slabije proizvodnim, ali izrazito otpornim, skromnim i izvrsno prilagođenim pasminama. Industrijalizacija poljoprivredne proizvodnje, globalizacija, depopulacija sela i promjena načina života potakli su proces potiskivanja lokalnih pasmina i njihovih proizvoda. Neke su pasmine nestale, neke su gotovo pred nestajanjem, no neke su se ponovno gospodarski afirmirale. Jednako tako, neki tradicijski proizvodi polako nestaju jer je sve manji broj onih koji ih znaju kvalitetno pripremiti. Nestajanjem tradicijskih pasmina i njihovih proizvoda trajno se osiromašuje agrobioraznolikost duvanjskog kraja te uskraćuje kvaliteta života i životnog prostora narednim generacijama. U svijetu globalizcije i zasićenosti industrijskim poljoprivrednim proizvodima tradicijske pasmine i na njih oslonjeno kulinarstvo poticaj su i prilika za razvoj duvanjskog kraja. Da bi smo u punini razumjeli i očuvali duvanjski kraj, trebamo sačuvati svoje pasmine i običaje, gospodarski ih podupirati kroz proizvodnju ekološke hrane, agroturizam, tradicijsku gastronomiju, rekreaciju, programe očuvanja ukupne bioraznolikosti i drugo. Stoga je upoznavanje izvornih pasmina i njihovih proizvoda poticaj svakome tko želi osjetiti sklad prošlosti, sadašnjosti i budućnosti duvanjskoga područja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb