Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641363

Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline s probiotičkim svojstvima kao funkcionalnih starter kultura za proizvodnju svježeg sira


Leboš Pavunc, Andreja; Tonković, Katarina; Kos, Blaženka; Uroić, Ksenija; Beganović, Jasna; Golić, Nataša; Čadež, Neža; Topisirović, Ljubiša; Raspor, Petar; Gregurek, Ljerka; Šušković, Jagoda
Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline s probiotičkim svojstvima kao funkcionalnih starter kultura za proizvodnju svježeg sira // 40th Croatian Dairy Experts Symposium with international participation,
Lovran, Hrvatska, 2012. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 641363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline s probiotičkim svojstvima kao funkcionalnih starter kultura za proizvodnju svježeg sira
(Selection of autochthonous lactic acid bacteria with probiotic properties as functional starter cultures for fresh soft cheese production)

Autori
Leboš Pavunc, Andreja ; Tonković, Katarina ; Kos, Blaženka ; Uroić, Ksenija ; Beganović, Jasna ; Golić, Nataša ; Čadež, Neža ; Topisirović, Ljubiša ; Raspor, Petar ; Gregurek, Ljerka ; Šušković, Jagoda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
40th Croatian Dairy Experts Symposium with international participation,

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
autohtone bakterije mliječne kiseline; svježi sir; starter kulture; probiotička svojstva
(autochthonous lactic acid bacteria; fresh soft cheese; starter cultures; probiotic properties)

Sažetak
Uvođenje starter kulture u proizvodnji svježeg sira rezultira mogućnošću kontroliranja procesa i dobivanja proizvoda ujednačene kvalitete, ali se gubi autentičnost tj. izvorna kvaliteta i okus tradicionalnog proizvoda. Zbog toga je cilj ovoga rada bio izolirati i karakterizirati dominantne bakterije mliječne kiseline iz tradicionalnog svježeg sira iz tri hrvatske regije (Zagorje, Prigorje i Bjelovarsko-podravska regija) kako bi se istražio kapacitet tih sojeva kao autohtonih starter kultura za proizvodnju svježeg sira. Sojevi bakterija mliječne kiseline Lactococcus lactis ZG5-9, Lactobacillus pentosus ZG2-25 i Enterococcus faecium ZG1-54 su odabrani između izoliranih sojeva prema dobrim tehnološkim karakteristikama, koje su potrebne za njihovu primjenu kao funkcionalnih starter kultura. Odabrani sojevi su korišteni za proizvodnju uzoraka svježih sireva koji su bili uspoređeni sa svježim sirom proizvedenim s komercijalnom starter kulturom i s tradicionalnim svježim sirom. Nije bilo značajne razlike u dobivenim masama, prinosima, pH vrijednostima i sinerezi između sira proizvedenog s autohtonim sojevima i sira proizvedenog s komercijalnom starter kulturom, ali je proizvodnja svježeg sira korištenjem odabranih autohtonih sojeva rezultirala poboljšanim senzorskim svojstvima, koja su bila sličnija tradicionalnom svježem siru, za razliku od sira koji je proizveden s komercijalnom starter kulturom. Budući da su sva tri soja također ispitana u okviru probiotičkog koncepta (preživljavanje u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, osjetljivost na antibiotike, aktivnost hidrolaze žučnih soli i asimilacija kolesterola, površinska svojstva stanica, asimilacija prebiotičkih supstrata) te su pokazali dobre rezultate, imaju veliki potencijal za korištenje kao funkcionalnih starter kultura s probiotičkim svojstvima.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
SEE-445 ERA-NET Plus Project ERA-195/01 (PSALAB)
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Leboš Pavunc, Andreja; Tonković, Katarina; Kos, Blaženka; Uroić, Ksenija; Beganović, Jasna; Golić, Nataša; Čadež, Neža; Topisirović, Ljubiša; Raspor, Petar; Gregurek, Ljerka; Šušković, Jagoda
Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline s probiotičkim svojstvima kao funkcionalnih starter kultura za proizvodnju svježeg sira // 40th Croatian Dairy Experts Symposium with international participation,
Lovran, Hrvatska, 2012. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Leboš Pavunc, A., Tonković, K., Kos, B., Uroić, K., Beganović, J., Golić, N., Čadež, N., Topisirović, L., Raspor, P., Gregurek, L. & Šušković, J. (2012) Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline s probiotičkim svojstvima kao funkcionalnih starter kultura za proizvodnju svježeg sira. U: 40th Croatian Dairy Experts Symposium with international participation,.
@article{article, author = {Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Tonkovi\'{c}, Katarina and Kos, Bla\v{z}enka and Uroi\'{c}, Ksenija and Beganovi\'{c}, Jasna and Goli\'{c}, Nata\v{s}a and \v{C}ade\v{z}, Ne\v{z}a and Topisirovi\'{c}, Ljubi\v{s}a and Raspor, Petar and Gregurek, Ljerka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2012}, keywords = {autohtone bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}i sir, starter kulture, probioti\v{c}ka svojstva}, title = {Selekcija autohtonih bakterija mlije\v{c}ne kiseline s probioti\v{c}kim svojstvima kao funkcionalnih starter kultura za proizvodnju svje\v{z}eg sira}, keyword = {autohtone bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}i sir, starter kulture, probioti\v{c}ka svojstva}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Tonkovi\'{c}, Katarina and Kos, Bla\v{z}enka and Uroi\'{c}, Ksenija and Beganovi\'{c}, Jasna and Goli\'{c}, Nata\v{s}a and \v{C}ade\v{z}, Ne\v{z}a and Topisirovi\'{c}, Ljubi\v{s}a and Raspor, Petar and Gregurek, Ljerka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2012}, keywords = {autochthonous lactic acid bacteria, fresh soft cheese, starter cultures, probiotic properties}, title = {Selection of autochthonous lactic acid bacteria with probiotic properties as functional starter cultures for fresh soft cheese production}, keyword = {autochthonous lactic acid bacteria, fresh soft cheese, starter cultures, probiotic properties}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font