Pregled bibliografske jedinice broj: 641363
Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline s probiotičkim svojstvima kao funkcionalnih starter kultura za proizvodnju svježeg sira
Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline s probiotičkim svojstvima kao funkcionalnih starter kultura za proizvodnju svježeg sira // 40th Croatian Dairy Experts Symposium with international participation,
Lovran, Hrvatska, 2012. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 641363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline s probiotičkim svojstvima kao funkcionalnih starter kultura za proizvodnju svježeg sira
(Selection of autochthonous lactic acid bacteria with probiotic properties as functional starter cultures for fresh soft cheese production)
Autori
Leboš Pavunc, Andreja ; Tonković, Katarina ; Kos, Blaženka ; Uroić, Ksenija ; Beganović, Jasna ; Golić, Nataša ; Čadež, Neža ; Topisirović, Ljubiša ; Raspor, Petar ; Gregurek, Ljerka ; Šušković, Jagoda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
40th Croatian Dairy Experts Symposium with international participation,
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
autohtone bakterije mliječne kiseline; svježi sir; starter kulture; probiotička svojstva
(autochthonous lactic acid bacteria; fresh soft cheese; starter cultures; probiotic properties)
Sažetak
Uvođenje starter kulture u proizvodnji svježeg sira rezultira mogućnošću kontroliranja procesa i dobivanja proizvoda ujednačene kvalitete, ali se gubi autentičnost tj. izvorna kvaliteta i okus tradicionalnog proizvoda. Zbog toga je cilj ovoga rada bio izolirati i karakterizirati dominantne bakterije mliječne kiseline iz tradicionalnog svježeg sira iz tri hrvatske regije (Zagorje, Prigorje i Bjelovarsko-podravska regija) kako bi se istražio kapacitet tih sojeva kao autohtonih starter kultura za proizvodnju svježeg sira. Sojevi bakterija mliječne kiseline Lactococcus lactis ZG5-9, Lactobacillus pentosus ZG2-25 i Enterococcus faecium ZG1-54 su odabrani između izoliranih sojeva prema dobrim tehnološkim karakteristikama, koje su potrebne za njihovu primjenu kao funkcionalnih starter kultura. Odabrani sojevi su korišteni za proizvodnju uzoraka svježih sireva koji su bili uspoređeni sa svježim sirom proizvedenim s komercijalnom starter kulturom i s tradicionalnim svježim sirom. Nije bilo značajne razlike u dobivenim masama, prinosima, pH vrijednostima i sinerezi između sira proizvedenog s autohtonim sojevima i sira proizvedenog s komercijalnom starter kulturom, ali je proizvodnja svježeg sira korištenjem odabranih autohtonih sojeva rezultirala poboljšanim senzorskim svojstvima, koja su bila sličnija tradicionalnom svježem siru, za razliku od sira koji je proizveden s komercijalnom starter kulturom. Budući da su sva tri soja također ispitana u okviru probiotičkog koncepta (preživljavanje u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, osjetljivost na antibiotike, aktivnost hidrolaze žučnih soli i asimilacija kolesterola, površinska svojstva stanica, asimilacija prebiotičkih supstrata) te su pokazali dobre rezultate, imaju veliki potencijal za korištenje kao funkcionalnih starter kultura s probiotičkim svojstvima.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
SEE-445 ERA-NET Plus Project ERA-195/01 (PSALAB)
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(autor)
Blaženka Kos
(autor)
Jagoda Šušković
(autor)
Ksenija Uroić
(autor)
Andreja Leboš-Pavunc
(autor)