Pregled bibliografske jedinice broj: 641184
Mišljenje potrošača o utjecaju dobrobiti životinja pri klaoničkoj obradi na kvalitetu mesa
Mišljenje potrošača o utjecaju dobrobiti životinja pri klaoničkoj obradi na kvalitetu mesa // Meso, 14 (2012), 4; 328-332 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 641184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mišljenje potrošača o utjecaju dobrobiti životinja pri klaoničkoj obradi na kvalitetu mesa
(Consumer opinion on influence of animal welfare to meat quality during processing)
Autori
Mijatović, Davorin ; Mikuš, Tomislav ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Mesić, Željka
Izvornik
Meso (1332-0025) 14
(2012), 4;
328-332
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
dobrobit životinja ; kvaliteta mesa ; potrošači ; anketa
(animal welfare ; meat quality ; consumers ; poll)
Sažetak
Posljednjih godina potrošači su sve više zainteresirani za način i postupke proizvodnje hrane, žele znati porijeklo mesa koje kupuju i prema tome odabiru što će kupiti. Potrošače zanima je li se sa životinjama postupalo u skladu s dobrobiti tijekom uzgoja, transporta i klaoničke obrade te sve više zahtijevaju da se pri tome koriste humane metode. Anketno ispitivanje provedeno je u razdoblju od listopada do prosinca 2011. godine na uzorku od 187 slučajno odabranih ispitanika s područja Sisačko-moslavačke županije, županije Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U istraživanju je sudjelovalo 45, 5% muških i 54, 5% ženskih ispitanika. Slično do sada provedenim istraživanjima u Hrvatskoj, ali i većinskom mišljenju koje prevladava u EU, velika većina ispitanika u ovom istraživanju navodi visoku brigu o dobrobiti životinja. No, unatoč brizi, većina njih ne uzima u obzir dobrobit životinja kada kupuje meso. Veličina uzorka i postupak uzorkovanja u ovom istraživanju omogućavaju donošenje nekih zaključaka o hrvatskim potrošačima mesa i njihovim stavovima o dobrobiti životinja, no svakako je potrebno ova istraživanja ponoviti na većem uzorku i distribuciji ispitanika kroz sve regije Republike Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Napomena
Engleski tekst na str. 355-360.
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Željka Cvrtila
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Željka Mesić
(autor)
Tomislav Mikuš
(autor)
Bela Njari
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Global Health
- Ulrichsweb