Pregled bibliografske jedinice broj: 641183
Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade
Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 5; 433-437 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 641183 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade
(Frequency of contaminating pig and bovine carcasses by enterobacteria (Escherichia coli and Salmonella spp.) in abattoir processing procedure)
Autori
Horvat Marković, Romana ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija ; Mihaljević, Željko ; Marković, Frano
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14
(2012), 5;
433-437
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
enterobakterije; klaonica; trupovi goveda; trupovi svinja; HACCP; onečišćenje
(enterobacteria; abattoir; bovine carcasses; pig carcasses; HACCP; contamination)
Sažetak
Istraživana je učestalost onečišćenja goveđih i svinjskih trupova (n=200) enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u velikoj klaonici u Republici Hrvatskoj. Salmonella vrste nisu utvrđene u brisovima s trupova goveda i svinja, dok je 4% trupova go- veda i svinja bilo onečišćeno bakterijom E. coli. Provedenim istraživanjem je utvrđeno da je učinkovitost postupaka u dokazivanju onečišćenja vrlo dobra i pruža visoku zaštitu potrošača. Jednako tako dokazana je visoka učinkovitost propisanog mikrobiološkog monitoringa u rutinskom higijenskom programu u klaonici.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb