Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641183

Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade


Horvat Marković, Romana; Njari, Bela; Kozačinski, Lidija; Mihaljević, Željko; Marković, Frano
Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 5; 433-437 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 641183 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade
(Frequency of contaminating pig and bovine carcasses by enterobacteria (Escherichia coli and Salmonella spp.) in abattoir processing procedure)

Autori
Horvat Marković, Romana ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija ; Mihaljević, Željko ; Marković, Frano

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14 (2012), 5; 433-437

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
enterobakterije; klaonica; trupovi goveda; trupovi svinja; HACCP; onečišćenje
(enterobacteria; abattoir; bovine carcasses; pig carcasses; HACCP; contamination)

Sažetak
Istraživana je učestalost onečišćenja goveđih i svinjskih trupova (n=200) enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u velikoj klaonici u Republici Hrvatskoj. Salmonella vrste nisu utvrđene u brisovima s trupova goveda i svinja, dok je 4% trupova go- veda i svinja bilo onečišćeno bakterijom E. coli. Provedenim istraživanjem je utvrđeno da je učinkovitost postupaka u dokazivanju onečišćenja vrlo dobra i pruža visoku zaštitu potrošača. Jednako tako dokazana je visoka učinkovitost propisanog mikrobiološkog monitoringa u rutinskom higijenskom programu u klaonici.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Mihaljević (autor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat Marković, Romana; Njari, Bela; Kozačinski, Lidija; Mihaljević, Željko; Marković, Frano
Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 5; 433-437 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Horvat Marković, R., Njari, B., Kozačinski, L., Mihaljević, Ž. & Marković, F. (2012) Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (5), 433-437.
@article{article, author = {Horvat Markovi\'{c}, Romana and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Lidija and Mihaljevi\'{c}, \v{Z}eljko and Markovi\'{c}, Frano}, year = {2012}, pages = {433-437}, keywords = {enterobakterije, klaonica, trupovi goveda, trupovi svinja, HACCP, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {U\v{c}estalost one\v{c}i\v{s}\'{c}enja svinjskih i gove\djih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoni\v{c}ke obrade}, keyword = {enterobakterije, klaonica, trupovi goveda, trupovi svinja, HACCP, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje} }
@article{article, author = {Horvat Markovi\'{c}, Romana and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Lidija and Mihaljevi\'{c}, \v{Z}eljko and Markovi\'{c}, Frano}, year = {2012}, pages = {433-437}, keywords = {enterobacteria, abattoir, bovine carcasses, pig carcasses, HACCP, contamination}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Frequency of contaminating pig and bovine carcasses by enterobacteria (Escherichia coli and Salmonella spp.) in abattoir processing procedure}, keyword = {enterobacteria, abattoir, bovine carcasses, pig carcasses, HACCP, contamination} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font