Pregled bibliografske jedinice broj: 641178
Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira
Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira, 2012., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 641178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira
(Effect of storage temperature on the quality of the homemade cheese)
Autori
Gregurović, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.03
Godina
2012
Stranica
40
Mentor
Kozačinski, Lidija
Neposredni voditelj
Cvrtila Fleck, Željka
Ključne riječi
svježi domaći sir; temperatura pohrane; organoleptička kakvoća; fizikalno-kemijski sastav; mikrobiološka kakvoća
(homemade fresh cheese; storage temperature; organoleptic properties; chemical composition; microbiological quality)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati mjerenja temperature u rashladnoj vitrini, te istraživanja senzoričkih svojstava, fizikalno-kemijskog sastava i mikrobiološke kakvoće uzoraka svježega domaćeg sira s Tržnice Kvatrić. Prosječna vrijednost temperature u rashladnoj vitrini iznosila je 11, 90˚C. Konzistencija sira se kreće od rastresite (85 %) do kompaktne (15 %). Miris je bio uglavnom ugodan i svojstven, a okus ugodan, dok kod nekih sireva preslabo kiseli. Srednja vrijednost udjela suhe tvari iznosila je 15, 07%, a udjela masti u suhoj tvari 16, 63%. Kiselost sira kretala se u granicama od pH 4, 26 do pH 6, 74. Prema udjelu masti u suhoj tvari, svježi domaći sir pripada skupini polumasnih svježih sireva. Ni u jednom pretraženom uzorku nisu ustanovljene bakterije Sallmonela spp. i Listeria monocytogenes. U uzorcima sira utvrđene su bakterije E. coli, S. aureus te kvasci i plijesni koji su u pojedinim sirevima značajno premašivali dopuštenu količinu
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb