Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641178

Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira


Gregurović, Filip
Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira, 2012., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 641178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira
(Effect of storage temperature on the quality of the homemade cheese)

Autori
Gregurović, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.03

Godina
2012

Stranica
40

Mentor
Kozačinski, Lidija

Neposredni voditelj
Cvrtila Fleck, Željka

Ključne riječi
svježi domaći sir; temperatura pohrane; organoleptička kakvoća; fizikalno-kemijski sastav; mikrobiološka kakvoća
(homemade fresh cheese; storage temperature; organoleptic properties; chemical composition; microbiological quality)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati mjerenja temperature u rashladnoj vitrini, te istraživanja senzoričkih svojstava, fizikalno-kemijskog sastava i mikrobiološke kakvoće uzoraka svježega domaćeg sira s Tržnice Kvatrić. Prosječna vrijednost temperature u rashladnoj vitrini iznosila je 11, 90˚C. Konzistencija sira se kreće od rastresite (85 %) do kompaktne (15 %). Miris je bio uglavnom ugodan i svojstven, a okus ugodan, dok kod nekih sireva preslabo kiseli. Srednja vrijednost udjela suhe tvari iznosila je 15, 07%, a udjela masti u suhoj tvari 16, 63%. Kiselost sira kretala se u granicama od pH 4, 26 do pH 6, 74. Prema udjelu masti u suhoj tvari, svježi domaći sir pripada skupini polumasnih svježih sireva. Ni u jednom pretraženom uzorku nisu ustanovljene bakterije Sallmonela spp. i Listeria monocytogenes. U uzorcima sira utvrđene su bakterije E. coli, S. aureus te kvasci i plijesni koji su u pojedinim sirevima značajno premašivali dopuštenu količinu

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gregurović, Filip
Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira, 2012., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Gregurović, F. (2012) 'Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregurovi\'{c}, Filip}, year = {2012}, pages = {40}, keywords = {svje\v{z}i doma\'{c}i sir, temperatura pohrane, organolepti\v{c}ka kakvo\'{c}a, fizikalno-kemijski sastav, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, title = {Utjecaj temperature pohrane na kakvo\'{c}u svje\v{z}eg sira}, keyword = {svje\v{z}i doma\'{c}i sir, temperatura pohrane, organolepti\v{c}ka kakvo\'{c}a, fizikalno-kemijski sastav, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregurovi\'{c}, Filip}, year = {2012}, pages = {40}, keywords = {homemade fresh cheese, storage temperature, organoleptic properties, chemical composition, microbiological quality}, title = {Effect of storage temperature on the quality of the homemade cheese}, keyword = {homemade fresh cheese, storage temperature, organoleptic properties, chemical composition, microbiological quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font