Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641143

Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora


Popović, Renato; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka; Fleck, Alan
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 6; 466-471 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 641143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora
(Quality of farmed and wild gilthead breams)

Autori
Popović, Renato ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka ; Fleck, Alan

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14 (2012), 6; 466-471

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
komarča ; kakvoća ; kemijski sastav ; masnokiselinski sastav
(gilthead sea breams ; quality ; chemical composition ; fatty-acid content)

Sažetak
Riba kao hrana životinjskog podrijetla oduvijek je bila iznimno važna u prehrani ljudi, i to ne samo svog svojih gastronomskih osobina već zbog svojih nutritivnih vrijednosti. U radu je uspoređena kakvoća komarči uzgojenih u ribogojilištu i onih ulovljenih u slobodnom moru. U tu je svrhu obavljena senzorna i parazitološka pretraga riba, utvrđen kemijski sastav (voda, mast, bjelančevine i pepeo), te masnokiselinski sastav. Uzorkovano je ukupno 60 komarči, pri čemu je 30 riba potjecalo iz kaveznog uzgoja, a 30 uzoraka je komarča izlovljena iz slobodnog mora na području Šibenika. Senzornom ocjenom komarči 55 uzoraka ocijenjeno je besprijekornima. U svega 5 uzoraka ribe iz slobodnog ulova pojavilo se odstupanje senzornih svojstava u smislu zamućenja leće. U riba iz ribogojilišta utvrđena je prosječna količina vode od 72, 03 %, masti 9, 06%, bjelančevina 16, 39 % i pepela 1, 99%, a za ribe izlovljene u slobodnom moru, količina vode prosječno je iznosila 76, 52 %, masti 1, 59 %, bjelančevina 18, 61 % i pepela 1, 86%. Za komarče iz ribogojilišta omjer n-3 i n-6 iznosi od 3, 1 do čak 11, 9. U uzorcima riba iz slobodnog ulova omjer n -3 u odnosu na n -6 iznosi 0, 6. Po svojim senzornim svojstvima, kemijskom sastavu i masnoskielinskom sastavu riba iz intenzivnog uzgoja ne garantira konstantne hranjive vrijednosti i kakvoću, jer ovisi o uvjetima uzgoja na pojedinim ribogojilištima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Renato; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka; Fleck, Alan
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 6; 466-471 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Popović, R., Kozačinski, L., Njari, B., Cvrtila Fleck, Ž. & Fleck, A. (2012) Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (6), 466-471.
@article{article, author = {Popovi\'{c}, Renato and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Fleck, Alan}, year = {2012}, pages = {466-471}, keywords = {komar\v{c}a, kakvo\'{c}a, kemijski sastav, masnokiselinski sastav}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Kakvo\'{c}a komar\v{c}i iz uzgoja i slobodnog mora}, keyword = {komar\v{c}a, kakvo\'{c}a, kemijski sastav, masnokiselinski sastav} }
@article{article, author = {Popovi\'{c}, Renato and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Fleck, Alan}, year = {2012}, pages = {466-471}, keywords = {gilthead sea breams, quality, chemical composition, fatty-acid content}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Quality of farmed and wild gilthead breams}, keyword = {gilthead sea breams, quality, chemical composition, fatty-acid content} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font