Pregled bibliografske jedinice broj: 641143
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 6; 466-471 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 641143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora
(Quality of farmed and wild gilthead breams)
Autori
Popović, Renato ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka ; Fleck, Alan
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14
(2012), 6;
466-471
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
komarča ; kakvoća ; kemijski sastav ; masnokiselinski sastav
(gilthead sea breams ; quality ; chemical composition ; fatty-acid content)
Sažetak
Riba kao hrana životinjskog podrijetla oduvijek je bila iznimno važna u prehrani ljudi, i to ne samo svog svojih gastronomskih osobina već zbog svojih nutritivnih vrijednosti. U radu je uspoređena kakvoća komarči uzgojenih u ribogojilištu i onih ulovljenih u slobodnom moru. U tu je svrhu obavljena senzorna i parazitološka pretraga riba, utvrđen kemijski sastav (voda, mast, bjelančevine i pepeo), te masnokiselinski sastav. Uzorkovano je ukupno 60 komarči, pri čemu je 30 riba potjecalo iz kaveznog uzgoja, a 30 uzoraka je komarča izlovljena iz slobodnog mora na području Šibenika. Senzornom ocjenom komarči 55 uzoraka ocijenjeno je besprijekornima. U svega 5 uzoraka ribe iz slobodnog ulova pojavilo se odstupanje senzornih svojstava u smislu zamućenja leće. U riba iz ribogojilišta utvrđena je prosječna količina vode od 72, 03 %, masti 9, 06%, bjelančevina 16, 39 % i pepela 1, 99%, a za ribe izlovljene u slobodnom moru, količina vode prosječno je iznosila 76, 52 %, masti 1, 59 %, bjelančevina 18, 61 % i pepela 1, 86%. Za komarče iz ribogojilišta omjer n-3 i n-6 iznosi od 3, 1 do čak 11, 9. U uzorcima riba iz slobodnog ulova omjer n -3 u odnosu na n -6 iznosi 0, 6. Po svojim senzornim svojstvima, kemijskom sastavu i masnoskielinskom sastavu riba iz intenzivnog uzgoja ne garantira konstantne hranjive vrijednosti i kakvoću, jer ovisi o uvjetima uzgoja na pojedinim ribogojilištima.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb