Pregled bibliografske jedinice broj: 641134
Toksini školjkaša
Toksini školjkaša // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2012), 145-151 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 641134 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toksini školjkaša
(Shellfish toxins)
Autori
Ribarić, Bruno ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 2
(2012);
145-151
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
školjkaši; onečišćenja; toksini
(shellfish; contaminants; toxin)
Sažetak
Dvoljušturni školjkaši, filtracijom hrane, mogu akumulirati velike količine toksina porijeklom od fitoplanktonskih algi. Školjkaši kontaminirani ovim toksinima, potpuno su zdravi bez vidljivih promjena. Toksini, nakon konzumacije školjkaša, mogu u ljudi uzrokovati 5 sindroma: ASP, PSP, DSP, NSP i AZP. U Hrvatskom zakonodavstvu toksini koji uzrokuju AZP trovanje svrstani su pod toksine DSP skupine. ASP trovanje karakterizirano je gubitkom pamćenja, PSP paralizom, a DSP i AZP dijarejom. NSP trovanje javlja se na obalama Sjeverne i Južne Amerike i Novom Zelandu te je karakterizirano neurološkim simptomima. Na području Republike Hrvatske ustanovljeni su toksini ASP, PSP i DSP skupine i alge koje ih produciraju. Za detekciju toksina ASP skupine koristi se HPLC-UV, za PSP skupinu biološki pokus na miševima i HPLC-FL, a za toksine DSP skupine biološki pokus na miševima. Pravilnicima je propisana učestalost uzorkovanja morske vode na fitoplanktonski sastav i školjkaša na toksine te je propisana maksimalna dopuštena količina toksina u jestivim djelovima školjkaša.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb