Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640977

Praćenje oksidativne stabilnosti biljnih ulja FT-IR spektroskopijom


Jović, Ozren; Smolić, Tomislav; Jurišić, Zorica; Hrenar, Tomica
Praćenje oksidativne stabilnosti biljnih ulja FT-IR spektroskopijom // XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2013. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 640977 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje oksidativne stabilnosti biljnih ulja FT-IR spektroskopijom
(Monitoring of Vegetable Oils Oxidative Stability using FT-IR Spectrocopy)

Autori
Jović, Ozren ; Smolić, Tomislav ; Jurišić, Zorica ; Hrenar, Tomica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2013

ISBN
978-953-6894-50-5

Skup
XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.04.2013. - 24.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Vegetable Oils; Oxidative Stability; FTIR

Sažetak
Uobičajeno se za kontrolu kvalitete masti ili ulja tijekom proizvodnje ili uvoza koristi Rancimat metoda, a parametar koji određuje rezistenciju masti ili ulja prema oksidaciji je indukcijsko vrijeme ili indeks stabilnosti ulja (induction time, oil stability index, OSI). Rancimat metodom se OSI određuje mjerenjem porasta provodnosti redestilirane vode pri sobnoj temperaturi, u koju konstantno ulazi struja zraka oksidiranih produkata iz ćelije za oksidativnu degradaciju koja se najčešće provodi pri 100120°C uz protok zraka 20 L/h. Porast temperature od otprilike 10°C u prosjeku prepolovljuje indukcijsko vrijeme za većinu jestivih ulja i to u temperaturnom rasponu 100160°C. Primjena FT-IR metode u određivanju oksidativne stabilnosti jestivih ulja imala bi određene prednosti pred Rancimat metodom jer se radi o nedestruktivnoj, jeftinoj, brzoj i mobilnoj tehnici koja ne zahtijeva prethodnu kemijsku obradu uzorka. Do sada je FT-IR metoda korištena samo pri niskim temperaturama. Dvadeset i četiri uzorka suncokretovog ulja degradirana su pri četiri različite temperature: 130, 140, 150 i 160°C u Rancimat ćelijama uz protok zraka 20 L/h u ukupnom trajanju od četiri indukcijska vremena. Provedena istraživanja pokazala su da se indukcijska vremena određena Rancimat metodom pri tim temperaturama poklapaju s rezultatima FT-IR metode te da se FT-IR spektroskopija u kombinaciji s numeričkim metodama može uporabiti za praćenje oksidativne degradacije suncokretovog ulja pri višim temperaturama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191342-2959 - Spektroskopska analiza nezasićenih sustava i spojeva metala (Miljanić, Snežana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ozren Jović (autor)

Avatar Url Tomislav Smolić (autor)

Avatar Url Zorica Jurišić (autor)

Avatar Url Tomica Hrenar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jović, Ozren; Smolić, Tomislav; Jurišić, Zorica; Hrenar, Tomica
Praćenje oksidativne stabilnosti biljnih ulja FT-IR spektroskopijom // XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2013. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Jović, O., Smolić, T., Jurišić, Z. & Hrenar, T. (2013) Praćenje oksidativne stabilnosti biljnih ulja FT-IR spektroskopijom. U: Hadžiev, A. & Blažeković, Z. (ur.)XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Jovi\'{c}, Ozren and Smoli\'{c}, Tomislav and Juri\v{s}i\'{c}, Zorica and Hrenar, Tomica}, year = {2013}, keywords = {Vegetable Oils, Oxidative Stability, FTIR}, isbn = {978-953-6894-50-5}, title = {Pra\'{c}enje oksidativne stabilnosti biljnih ulja FT-IR spektroskopijom}, keyword = {Vegetable Oils, Oxidative Stability, FTIR}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jovi\'{c}, Ozren and Smoli\'{c}, Tomislav and Juri\v{s}i\'{c}, Zorica and Hrenar, Tomica}, year = {2013}, keywords = {Vegetable Oils, Oxidative Stability, FTIR}, isbn = {978-953-6894-50-5}, title = {Monitoring of Vegetable Oils Oxidative Stability using FT-IR Spectrocopy}, keyword = {Vegetable Oils, Oxidative Stability, FTIR}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font