Pregled bibliografske jedinice broj: 640968
OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE I HIDROLIZE FLAVONOIDA BROKULE (Brassica oleracea var. italica L.)MIKROVALNIM ZRAČENJEM
OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE I HIDROLIZE FLAVONOIDA BROKULE (Brassica oleracea var. italica L.)MIKROVALNIM ZRAČENJEM, 2011., diplomski rad, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 640968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE I HIDROLIZE FLAVONOIDA BROKULE (Brassica oleracea var. italica L.)MIKROVALNIM ZRAČENJEM
(OPTIMIZED MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION AND HYDROLYSIS OF TOTAL FLAVONOIDS FROM BROCCOLI (Brassica oleracea var. italica L.))
Autori
Marija, Verteš
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.11
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Ključne riječi
brokula; flavonoidi; mikrovalno zračenje; metoda odzivnih površina; kamferol; kvercetin
(broccoli; flavonoids; microwave-assisted extraction; response surface methodology; kaempferol; quercetin)
Sažetak
Mnoga epidemiološka istraživanja ukazuju da Brassica povće, osobito brokula, ima značajnu ulogu u zaštiti čovjeka od karcinoma, jer su bogat izvor glukozinolata kao i flavonoida, vitamina i minerala. U ovom radu ispitan je utjecaj procesnih parametara ekstrakcije i hidrolize potpomognute mikrovalnim zračenjem na sadržaj ukupnih i pojedinačnih flavonoida ekstrakata brokule te su određeni optimalnih uvjeta navedenih procesnih parametara metodom odzivnih površina. Određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije ukupnih flavonoida iz brokule: temperatura 68, 35 °C, snaga 175 W, volumni udio metanola u vodenoj otopini metanola 80 %, v/v, te vrijeme 15, 93 minuta. Pri navedenim uvjetima izračunato je da bi se mogao ostvariti maksimalni prinos ukupnih flavonoida iz brokule od 3, 12 mgRE gs.t.-1. Optimalni uvjeti hidrolize flavonoida iz brokule su: temperatura 77, 91 °C, koncentracije kloridne kiseline 2, 59 mol dm-3, vrijeme 50, 88 minuta i pri tim uvjetima izračunato je da bi se mogao ostvariti maksimalni prinos kamferola od 1, 72 mg gs.t.-1, a maksimalni prinos kvercetina iz brokule mogao bi iznositi 5, 94 mg gs.t.-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Radojčić Redovniković
(mentor)