Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640968

OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE I HIDROLIZE FLAVONOIDA BROKULE (Brassica oleracea var. italica L.)MIKROVALNIM ZRAČENJEM


Marija, Verteš
OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE I HIDROLIZE FLAVONOIDA BROKULE (Brassica oleracea var. italica L.)MIKROVALNIM ZRAČENJEM, 2011., diplomski rad, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 640968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE I HIDROLIZE FLAVONOIDA BROKULE (Brassica oleracea var. italica L.)MIKROVALNIM ZRAČENJEM
(OPTIMIZED MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION AND HYDROLYSIS OF TOTAL FLAVONOIDS FROM BROCCOLI (Brassica oleracea var. italica L.))

Autori
Marija, Verteš

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.11

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana

Ključne riječi
brokula; flavonoidi; mikrovalno zračenje; metoda odzivnih površina; kamferol; kvercetin
(broccoli; flavonoids; microwave-assisted extraction; response surface methodology; kaempferol; quercetin)

Sažetak
Mnoga epidemiološka istraživanja ukazuju da Brassica povće, osobito brokula, ima značajnu ulogu u zaštiti čovjeka od karcinoma, jer su bogat izvor glukozinolata kao i flavonoida, vitamina i minerala. U ovom radu ispitan je utjecaj procesnih parametara ekstrakcije i hidrolize potpomognute mikrovalnim zračenjem na sadržaj ukupnih i pojedinačnih flavonoida ekstrakata brokule te su određeni optimalnih uvjeta navedenih procesnih parametara metodom odzivnih površina. Određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije ukupnih flavonoida iz brokule: temperatura 68, 35 °C, snaga 175 W, volumni udio metanola u vodenoj otopini metanola 80 %, v/v, te vrijeme 15, 93 minuta. Pri navedenim uvjetima izračunato je da bi se mogao ostvariti maksimalni prinos ukupnih flavonoida iz brokule od 3, 12 mgRE gs.t.-1. Optimalni uvjeti hidrolize flavonoida iz brokule su: temperatura 77, 91 °C, koncentracije kloridne kiseline 2, 59 mol dm-3, vrijeme 50, 88 minuta i pri tim uvjetima izračunato je da bi se mogao ostvariti maksimalni prinos kamferola od 1, 72 mg gs.t.-1, a maksimalni prinos kvercetina iz brokule mogao bi iznositi 5, 94 mg gs.t.-1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marija, Verteš
OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE I HIDROLIZE FLAVONOIDA BROKULE (Brassica oleracea var. italica L.)MIKROVALNIM ZRAČENJEM, 2011., diplomski rad, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
Marija, V. (2011) 'OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE I HIDROLIZE FLAVONOIDA BROKULE (Brassica oleracea var. italica L.)MIKROVALNIM ZRAČENJEM', diplomski rad, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marija, Verte\v{s}}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {brokula, flavonoidi, mikrovalno zra\v{c}enje, metoda odzivnih povr\v{s}ina, kamferol, kvercetin}, title = {OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE I HIDROLIZE FLAVONOIDA BROKULE (Brassica oleracea var. italica L.)MIKROVALNIM ZRA\v{C}ENJEM}, keyword = {brokula, flavonoidi, mikrovalno zra\v{c}enje, metoda odzivnih povr\v{s}ina, kamferol, kvercetin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marija, Verte\v{s}}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {broccoli, flavonoids, microwave-assisted extraction, response surface methodology, kaempferol, quercetin}, title = {OPTIMIZED MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION AND HYDROLYSIS OF TOTAL FLAVONOIDS FROM BROCCOLI (Brassica oleracea var. italica L.)}, keyword = {broccoli, flavonoids, microwave-assisted extraction, response surface methodology, kaempferol, quercetin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font