Pregled bibliografske jedinice broj: 640704
Tehnologija uzgoja stevije
Tehnologija uzgoja stevije, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 640704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija uzgoja stevije
(Stevia growing technology)
Autori
Novoselić, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2013
Stranica
31
Mentor
Benko, Božidar
Neposredni voditelj
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Stevia rebaudiana Bertoni; višegodišnji grm; ljekovitost; slatki okus; glikozidi
(Stevia rebaudiana Bertoni; perennial shrub; medicinal value; sweet taste; glycosides)
Sažetak
Stevia Rebaudiana Bertoni višegodišnji je zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae), a može narasti do 1 m visine. Porijeklom je iz suptropske klime, Paragvaja. Najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka jer nije otporna na niske temperature. Lišće stevije slatkastog je okusa zbog steviozida, glikozida 200 do 300 puta slađih od šećera. Osušeno je lišće oko 40 puta slađe od šećera. Kombinacijom rebaudiozida A i eritritola dobiva se potpuno prirodno sladilo bez kalorija, bez utjecaja na glikemijski indeks. Stevija djeluje antibakterijski, protuupalno, antivirusno, smanjuje visoki krvni tlak i stabilizira razinu šećera u krvi. Stevija pomaže pri mršavljenju, smanjuje mogućnost pretilosti i pozitivno utječe na zdravlje dijabetičara. Stevija se ne skladišti u organizmu kao pričuvni izvor energije i ne razgrađuje se, a zadovoljava potrebu za slatkim. Stevija se danas komercijalno uzgaja u Brazilu, Urugvaju, Srednjoj Americi, Japanu i Kini, a u Aziji je najveća koncentracija uzgajivača i prerađivača stevije na svijetu. Prema istraživanjima provedenim u Hrvatskoj, iz 12-14 t/ha zelene mase se osuši oko 2-3 t/ha suhog lišća u jednoj sezoni. Ulaskom u Europsku uniju, ostvaruje se mogućnost proizvodnje i izvoza stevije na europsko tržište zbog agroekoloških i geografskih uvjeta te prometne povezanosti. Ponajviše joj odgovara mediteranska klima, pa bi uzgoj u Istri i Primorju bio povoljan. Na taj način stevija bi mogla postati brend primorske Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb