Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640704

Tehnologija uzgoja stevije


Novoselić, Anja
Tehnologija uzgoja stevije, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 640704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija uzgoja stevije
(Stevia growing technology)

Autori
Novoselić, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2013

Stranica
31

Mentor
Benko, Božidar

Neposredni voditelj
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Stevia rebaudiana Bertoni; višegodišnji grm; ljekovitost; slatki okus; glikozidi
(Stevia rebaudiana Bertoni; perennial shrub; medicinal value; sweet taste; glycosides)

Sažetak
Stevia Rebaudiana Bertoni višegodišnji je zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae), a može narasti do 1 m visine. Porijeklom je iz suptropske klime, Paragvaja. Najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka jer nije otporna na niske temperature. Lišće stevije slatkastog je okusa zbog steviozida, glikozida 200 do 300 puta slađih od šećera. Osušeno je lišće oko 40 puta slađe od šećera. Kombinacijom rebaudiozida A i eritritola dobiva se potpuno prirodno sladilo bez kalorija, bez utjecaja na glikemijski indeks. Stevija djeluje antibakterijski, protuupalno, antivirusno, smanjuje visoki krvni tlak i stabilizira razinu šećera u krvi. Stevija pomaže pri mršavljenju, smanjuje mogućnost pretilosti i pozitivno utječe na zdravlje dijabetičara. Stevija se ne skladišti u organizmu kao pričuvni izvor energije i ne razgrađuje se, a zadovoljava potrebu za slatkim. Stevija se danas komercijalno uzgaja u Brazilu, Urugvaju, Srednjoj Americi, Japanu i Kini, a u Aziji je najveća koncentracija uzgajivača i prerađivača stevije na svijetu. Prema istraživanjima provedenim u Hrvatskoj, iz 12-14 t/ha zelene mase se osuši oko 2-3 t/ha suhog lišća u jednoj sezoni. Ulaskom u Europsku uniju, ostvaruje se mogućnost proizvodnje i izvoza stevije na europsko tržište zbog agroekoloških i geografskih uvjeta te prometne povezanosti. Ponajviše joj odgovara mediteranska klima, pa bi uzgoj u Istri i Primorju bio povoljan. Na taj način stevija bi mogla postati brend primorske Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novoselić, Anja
Tehnologija uzgoja stevije, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Novoselić, A. (2013) 'Tehnologija uzgoja stevije', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novoseli\'{c}, Anja}, year = {2013}, pages = {31}, keywords = {Stevia rebaudiana Bertoni, vi\v{s}egodi\v{s}nji grm, ljekovitost, slatki okus, glikozidi}, title = {Tehnologija uzgoja stevije}, keyword = {Stevia rebaudiana Bertoni, vi\v{s}egodi\v{s}nji grm, ljekovitost, slatki okus, glikozidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novoseli\'{c}, Anja}, year = {2013}, pages = {31}, keywords = {Stevia rebaudiana Bertoni, perennial shrub, medicinal value, sweet taste, glycosides}, title = {Stevia growing technology}, keyword = {Stevia rebaudiana Bertoni, perennial shrub, medicinal value, sweet taste, glycosides}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font