Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638650

UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA


Mareković, Nikolina
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb


CROSBI ID: 638650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA
(TOTAL PHENOLS, FLAVONOIDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLOWER HONEY FROM VARAZDIN AREA)

Autori
Mareković, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2012

Stranica
60

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; flavonoidi; FRAP
(antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 19 uzoraka cvjetnog meda, iz 4 regije s varaždinskog područja iz sezone 2009. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 144, 62 do 305, 91 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 19, 92 do 28, 65 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 14, 33 do 22, 90 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 217, 2 do 496, 4 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 9573) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9817), što ukazuje da se fenolni spojevi mogu ubrojiti u sastojke koji doprinose antioksidacijskom kapacitetu cvjetnog meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mareković, Nikolina
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
Mareković, N. (2012) 'UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marekovi\'{c}, Nikolina}, year = {2012}, pages = {60}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, DPPH, fenoli, flavonoidi, FRAP}, title = {UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARA\v{Z}DINSKOG PODRU\v{C}JA}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, DPPH, fenoli, flavonoidi, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marekovi\'{c}, Nikolina}, year = {2012}, pages = {60}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, flavonoids, FRAP, phenols}, title = {TOTAL PHENOLS, FLAVONOIDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLOWER HONEY FROM VARAZDIN AREA}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, flavonoids, FRAP, phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font