Pregled bibliografske jedinice broj: 638650
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA
(TOTAL PHENOLS, FLAVONOIDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLOWER HONEY FROM VARAZDIN AREA)
Autori
Mareković, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2012
Stranica
60
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; flavonoidi; FRAP
(antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 19 uzoraka cvjetnog meda, iz 4 regije s varaždinskog područja iz sezone 2009. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 144, 62 do 305, 91 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 19, 92 do 28, 65 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 14, 33 do 22, 90 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 217, 2 do 496, 4 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 9573) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9817), što ukazuje da se fenolni spojevi mogu ubrojiti u sastojke koji doprinose antioksidacijskom kapacitetu cvjetnog meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)