Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638354

Preživljavanje sojeva bakterija mliječne kiseline u liofiliziranim probiotičkim pripravcima


Čiković, Ines
Preživljavanje sojeva bakterija mliječne kiseline u liofiliziranim probiotičkim pripravcima, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 638354 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preživljavanje sojeva bakterija mliječne kiseline u liofiliziranim probiotičkim pripravcima
(Survival of strains of lactic acid bacteria in lyophilized probiotic preparations)

Autori
Čiković, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2013

Stranica
33

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
liofilizacija; lioprotektori; probiotici
(freeze-drying; probiotics; lyoprotectans)

Sažetak
Cilj ovog rada je priprema funkcionalnih starter kultura, namijenjenih za proizvodnju fermentiranih mliječnih proizvoda, u liofiliziranom obliku, te odabir lioprotektora koji će omogućiti najpovoljnije uvjete provođenja liofilizacije. Liofilizacija se često navodi kao najpogodnija metoda priprave bakterijskih stanica za čuvanje kroz duži vremenski period. Stoga je u ovom radu provedena liofilizacija 12 različitih sojeva bakterija mliječne kiseline koji su okarakterizirani kao funkcionalne starter kultureuz primjenu različitih lioprotektora: obranog mlijeka, inulina i fruktooligosaharida. Indirektnom metodom, prije i nakon liofilizacije, određen je postotak preživljavanja ispitivanih bakterija. Iako se postotak preživljavanja probiotičkih sojeva međusobno razlikuje s obzirom na odabrani lioprotektor, može se zaključiti da većina sojeva ipak zadržava najveći broj živih stanica kada je obrano mlijeko korišteno kao lioprotektor, u usporedbi s uzorcima kada su inulin, te inulin s fruktoolisahardima dodani kao lioprotektori.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čiković, Ines
Preživljavanje sojeva bakterija mliječne kiseline u liofiliziranim probiotičkim pripravcima, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čiković, I. (2013) 'Preživljavanje sojeva bakterija mliječne kiseline u liofiliziranim probiotičkim pripravcima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ikovi\'{c}, Ines}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {liofilizacija, lioprotektori, probiotici}, title = {Pre\v{z}ivljavanje sojeva bakterija mlije\v{c}ne kiseline u liofiliziranim probioti\v{c}kim pripravcima}, keyword = {liofilizacija, lioprotektori, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ikovi\'{c}, Ines}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {freeze-drying, probiotics, lyoprotectans}, title = {Survival of strains of lactic acid bacteria in lyophilized probiotic preparations}, keyword = {freeze-drying, probiotics, lyoprotectans}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font