Pregled bibliografske jedinice broj: 638354
Preživljavanje sojeva bakterija mliječne kiseline u liofiliziranim probiotičkim pripravcima
Preživljavanje sojeva bakterija mliječne kiseline u liofiliziranim probiotičkim pripravcima, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 638354 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preživljavanje sojeva bakterija mliječne kiseline u liofiliziranim probiotičkim pripravcima
(Survival of strains of lactic acid bacteria in lyophilized probiotic preparations)
Autori
Čiković, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2013
Stranica
33
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
liofilizacija; lioprotektori; probiotici
(freeze-drying; probiotics; lyoprotectans)
Sažetak
Cilj ovog rada je priprema funkcionalnih starter kultura, namijenjenih za proizvodnju fermentiranih mliječnih proizvoda, u liofiliziranom obliku, te odabir lioprotektora koji će omogućiti najpovoljnije uvjete provođenja liofilizacije. Liofilizacija se često navodi kao najpogodnija metoda priprave bakterijskih stanica za čuvanje kroz duži vremenski period. Stoga je u ovom radu provedena liofilizacija 12 različitih sojeva bakterija mliječne kiseline koji su okarakterizirani kao funkcionalne starter kultureuz primjenu različitih lioprotektora: obranog mlijeka, inulina i fruktooligosaharida. Indirektnom metodom, prije i nakon liofilizacije, određen je postotak preživljavanja ispitivanih bakterija. Iako se postotak preživljavanja probiotičkih sojeva međusobno razlikuje s obzirom na odabrani lioprotektor, može se zaključiti da većina sojeva ipak zadržava najveći broj živih stanica kada je obrano mlijeko korišteno kao lioprotektor, u usporedbi s uzorcima kada su inulin, te inulin s fruktoolisahardima dodani kao lioprotektori.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)