Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638350

Karakterizacija bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranim probiotičkim pripravcima


Pilar, Katja
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranim probiotičkim pripravcima, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 638350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranim probiotičkim pripravcima
(Characterization of lactic acid bacteria of the genus Lactobacillus and Bifidobacterium present in the lyophilized probiotic preparations)

Autori
Pilar, Katja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2013

Stranica
57

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
Bifidobacterium; funkcionalnost; Lactobacillus; liofilizirani probiotički pripravci
(Bifidobacterium; functionality; Lactobacillus; lyophilised probiotic preparations)

Sažetak
U ovom radu provedeno je ispitivanje fizioloških i funkcionalnih svojstavabakterija iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranimprobiotičkim pripravcima. Bakterijski sojevi izolirani su iz uzoraka probiotičkih pripravaka korištenjem selektivnih hranjivih podloga. Fenotipska karakterizacija izoliranih sojeva provedena je odabirom gram-pozitivnih, nesporogenih, katalaza-negativnih bakterija, uz analizu fermentacijskih profila šećera za bakterije roda Lactobacillus standardiziranim biokemijskim testovima metabolizma ugljikohidrata i ostalih supstrata pomoću API 50 CHL testa. Nakon fenotipske karakterizacije definirana je i funkcionalnost ovih sojeva analizom najvažnijih probiotičkih kriterija. Tijekom izlaganja simuliranim uvjetima gastrointetsinalnog trakta broj živih stanica svih ispitanih sojeva, osim sojeva Bifidobacterium sp. 3, Bifidobacterium sp. 2B i Bifidobacterium sp. 6B se održao iznad 106 CFU/mL, pri čemu je najbolje preživljavanje pokazao soj Lactobacillus sp. 7A čiji se broj živih stanica smanjio za samo 0, 94 log jedinica. Svi ispitani sojevi pokazuju autoagregacijska svojstva. Bakterijski sojevi Lactobacillus sp. 7A i Lactobacillus sp. 2A u najvećem postotku koagregiraju sa stanicama Escherichia coli 3014 (cca 55%), bakterijski sojevi Lactobacillus sp. 1, Lactobacillus sp. 8/1 i Bifidobacterium sp. 8/2 koagregiraju oko 40%, dok sojevi Lactobacillus sp. 1, Lactobacillus sp. 2A i Lactobacillus sp. 7A u najvećem postotku koagregiraju s bakterijom Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1 (oko 50%) te Lactobacillus sp. 8/1 oko 30%. Visoki postotak adhezije stanica sojeva Bifidobacterium sp. 3, Lactobacillus sp. 8/1 i Bifidobacterium sp. 8/2 na heksan upućuje na njihovu hidrofobnost, a afinitet svih ispitivanih sojeva za kloroform, na elektron-donorska svojstva površine bakterijskih stanica. Svi sojevi pokazuju slabu aktivnost hidrolaze žučnih soli jer su dekonjugirali 10-15% taurokolata dodanog u hranjivu podlogu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pilar, Katja
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranim probiotičkim pripravcima, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pilar, K. (2013) 'Karakterizacija bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranim probiotičkim pripravcima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pilar, Katja}, year = {2013}, pages = {57}, keywords = {Bifidobacterium, funkcionalnost, Lactobacillus, liofilizirani probioti\v{c}ki pripravci}, title = {Karakterizacija bakterija mlije\v{c}ne kiseline iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranim probioti\v{c}kim pripravcima}, keyword = {Bifidobacterium, funkcionalnost, Lactobacillus, liofilizirani probioti\v{c}ki pripravci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pilar, Katja}, year = {2013}, pages = {57}, keywords = {Bifidobacterium, functionality, Lactobacillus, lyophilised probiotic preparations}, title = {Characterization of lactic acid bacteria of the genus Lactobacillus and Bifidobacterium present in the lyophilized probiotic preparations}, keyword = {Bifidobacterium, functionality, Lactobacillus, lyophilised probiotic preparations}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font