Pregled bibliografske jedinice broj: 638350
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranim probiotičkim pripravcima
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranim probiotičkim pripravcima, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 638350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranim probiotičkim pripravcima
(Characterization of lactic acid bacteria of the genus Lactobacillus and Bifidobacterium present in the lyophilized probiotic preparations)
Autori
Pilar, Katja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2013
Stranica
57
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
Bifidobacterium; funkcionalnost; Lactobacillus; liofilizirani probiotički pripravci
(Bifidobacterium; functionality; Lactobacillus; lyophilised probiotic preparations)
Sažetak
U ovom radu provedeno je ispitivanje fizioloških i funkcionalnih svojstavabakterija iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium prisutnih u liofiliziranimprobiotičkim pripravcima. Bakterijski sojevi izolirani su iz uzoraka probiotičkih pripravaka korištenjem selektivnih hranjivih podloga. Fenotipska karakterizacija izoliranih sojeva provedena je odabirom gram-pozitivnih, nesporogenih, katalaza-negativnih bakterija, uz analizu fermentacijskih profila šećera za bakterije roda Lactobacillus standardiziranim biokemijskim testovima metabolizma ugljikohidrata i ostalih supstrata pomoću API 50 CHL testa. Nakon fenotipske karakterizacije definirana je i funkcionalnost ovih sojeva analizom najvažnijih probiotičkih kriterija. Tijekom izlaganja simuliranim uvjetima gastrointetsinalnog trakta broj živih stanica svih ispitanih sojeva, osim sojeva Bifidobacterium sp. 3, Bifidobacterium sp. 2B i Bifidobacterium sp. 6B se održao iznad 106 CFU/mL, pri čemu je najbolje preživljavanje pokazao soj Lactobacillus sp. 7A čiji se broj živih stanica smanjio za samo 0, 94 log jedinica. Svi ispitani sojevi pokazuju autoagregacijska svojstva. Bakterijski sojevi Lactobacillus sp. 7A i Lactobacillus sp. 2A u najvećem postotku koagregiraju sa stanicama Escherichia coli 3014 (cca 55%), bakterijski sojevi Lactobacillus sp. 1, Lactobacillus sp. 8/1 i Bifidobacterium sp. 8/2 koagregiraju oko 40%, dok sojevi Lactobacillus sp. 1, Lactobacillus sp. 2A i Lactobacillus sp. 7A u najvećem postotku koagregiraju s bakterijom Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1 (oko 50%) te Lactobacillus sp. 8/1 oko 30%. Visoki postotak adhezije stanica sojeva Bifidobacterium sp. 3, Lactobacillus sp. 8/1 i Bifidobacterium sp. 8/2 na heksan upućuje na njihovu hidrofobnost, a afinitet svih ispitivanih sojeva za kloroform, na elektron-donorska svojstva površine bakterijskih stanica. Svi sojevi pokazuju slabu aktivnost hidrolaze žučnih soli jer su dekonjugirali 10-15% taurokolata dodanog u hranjivu podlogu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)