Pregled bibliografske jedinice broj: 637926
Funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima
Funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 637926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima
(Functionality of probiotic bacteria in lyophilized probiotic preparations)
Autori
Drobat, Ekaterina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2013
Stranica
27
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
probiotici; bakterije mliječne kiseline; agregacija; MATS; hidrolaze žučnih soli
(probiotics; lactic acid bacteria; aggregation; MATS; bile salt hydrolase)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati funkcionalna svojstva bakterijskih sojeva izoliranih iz probiotičkih pripravaka prisutnih na hrvatskom tržištu. Tijekom izlaganja simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta broj živih stanica svih ispitanih sojeva, osim kod soja Bifidobacterium sp. 3, se održao iznad 106 CFU/ml, pri čemu je najbolje preživljavanje pokazao soj Lactobacillus sp. 1 čiji se broj živih stanica smanjio za samo 1, 1 log jedinica. Svi su ispitani sojevi pokazali autoagregacijska svojstva, pri čemu je autoagregacija soja Lactobacillus sp. 8a iznosila 70%, autoagregacija sojeva Lactobacillus sp. 1, Lactobacillus sp. 4, Bifidobacterium sp. 5a i Bifidobacterium sp. 8b oko 50%, a soja Bifidobacterium sp. 3 oko 20%. Bakterijski sojevi Lactobacillus sp. 1, Lactobacillus sp. 8a i Bifidobacterium sp. 8b su koagregirali u najvećem postotku s test-mikroorganizmom Escherichia coli 3014 (cca 40%), a sojevi Lactobacillus sp. 1 i Lactobacillus sp. 8a, i s test-mikroorganizmom Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1. Visoki postotak adhezije stanica sojeva Bifidobacterium sp. 3, Lactobacillus sp. 8a i Bifidobacterium sp. 8b na heksan upućuje na njihovu hidrofobnost, a afinitet svih ispitivanih sojeva za kloroform, na elektron-donorska svojstva površine bakterijskih stanica. Svi sojevi pokazuju slabu aktivnost hidrolaze žučnih soli jer su dekonjugirali svega 10-15% taurokolata dodanog u hranjivu podlogu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)