Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637926

Funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima


Drobat, Ekaterina
Funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 637926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima
(Functionality of probiotic bacteria in lyophilized probiotic preparations)

Autori
Drobat, Ekaterina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2013

Stranica
27

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
probiotici; bakterije mliječne kiseline; agregacija; MATS; hidrolaze žučnih soli
(probiotics; lactic acid bacteria; aggregation; MATS; bile salt hydrolase)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati funkcionalna svojstva bakterijskih sojeva izoliranih iz probiotičkih pripravaka prisutnih na hrvatskom tržištu. Tijekom izlaganja simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta broj živih stanica svih ispitanih sojeva, osim kod soja Bifidobacterium sp. 3, se održao iznad 106 CFU/ml, pri čemu je najbolje preživljavanje pokazao soj Lactobacillus sp. 1 čiji se broj živih stanica smanjio za samo 1, 1 log jedinica. Svi su ispitani sojevi pokazali autoagregacijska svojstva, pri čemu je autoagregacija soja Lactobacillus sp. 8a iznosila 70%, autoagregacija sojeva Lactobacillus sp. 1, Lactobacillus sp. 4, Bifidobacterium sp. 5a i Bifidobacterium sp. 8b oko 50%, a soja Bifidobacterium sp. 3 oko 20%. Bakterijski sojevi Lactobacillus sp. 1, Lactobacillus sp. 8a i Bifidobacterium sp. 8b su koagregirali u najvećem postotku s test-mikroorganizmom Escherichia coli 3014 (cca 40%), a sojevi Lactobacillus sp. 1 i Lactobacillus sp. 8a, i s test-mikroorganizmom Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1. Visoki postotak adhezije stanica sojeva Bifidobacterium sp. 3, Lactobacillus sp. 8a i Bifidobacterium sp. 8b na heksan upućuje na njihovu hidrofobnost, a afinitet svih ispitivanih sojeva za kloroform, na elektron-donorska svojstva površine bakterijskih stanica. Svi sojevi pokazuju slabu aktivnost hidrolaze žučnih soli jer su dekonjugirali svega 10-15% taurokolata dodanog u hranjivu podlogu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drobat, Ekaterina
Funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Drobat, E. (2013) 'Funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Drobat, Ekaterina}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {probiotici, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, agregacija, MATS, hidrolaze \v{z}u\v{c}nih soli}, title = {Funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probioti\v{c}kim pripravcima}, keyword = {probiotici, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, agregacija, MATS, hidrolaze \v{z}u\v{c}nih soli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Drobat, Ekaterina}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {probiotics, lactic acid bacteria, aggregation, MATS, bile salt hydrolase}, title = {Functionality of probiotic bacteria in lyophilized probiotic preparations}, keyword = {probiotics, lactic acid bacteria, aggregation, MATS, bile salt hydrolase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font