Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637755

Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina


Omazić, Marko
Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina, 2013., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 637755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina
(Synthesis and characterization of biopolymer casein)

Autori
Omazić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2013

Stranica
69

Mentor
Hrnjak-Murgić, Zlata

Neposredni voditelj
Ptiček Siročić, Anita

Ključne riječi
kazein; biopolimeri; sinteza; urea frakcioniranje; toplinska svojstva; morfologija
(casein; biopolymers; synthesis; urea fractionation; thermal properties; morphology)

Sažetak
Biopolimer kazein je izdvojen iz mlijeka metodom koagulacije zakiseljavanjem. U tu svrhu korištena je octena kiselina zajedno s natrijevim acetatom u prvom postupku, a klorovodična kiselina po drugom postupku. Uzorak dobiven po prvom postupku i komercijalni kazein su razdvojeni na α-, β-, (α+κ)- i γ-kazein metodom urea frakcioniranja. Infracrvenom spektroskopijom (FTIR) praćena je struktura uzoraka i pojedinih frakcija kazeina. Analizom rezultata utvrđene su razlike u strukturi između izdvojenog i komercijalnog kazeina, kao i dobivenih frakcija. Primjenom diferencijalne pretražne kalorimetrije (DSC) određivane su temperature staklastog prijelaza, i utvrđeno je da se vrijednost staklišta komercijalnog i izdvojenog kazeina nalaze ispod sobne temperature. Termogravimetrijska analiza (TGA) svih uzoraka provedena je pri brzini zagrijavanja od 10 °Cmin-1 u temperaturnom području 25-600 °C u struji dušika. Dobiveni rezultati ukazuju da se razgradnja svih uzoraka odvija više stupnjeva. Pripravljeni uzorci kazeina, kao i pripadajuće mu frakcije, pokazuju bolju toplinsku postojanost od komercijalnog kazeina i njegovih frakcija. Primjenom pretražnog elektronskog mikroskopa (SEM) istraživana je morfologija ispitivanih uzoraka te utvrđeno je da kazein ima poroznu i amorfnu strukturu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-0821504-1976 - Istraživanje, razvoj i ocjena polimernih kompozita za primjenu u građevinarstvu (Hrnjak-Murgić, Zlata, MZOS ) ( CroRIS)
125-1252971-3033 - Razvoj inovativnih višefunkcionalnih polimernih mješavina (Jelenčić, Jasenka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Omazić, Marko
Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina, 2013., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Omazić, M. (2013) 'Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Omazi\'{c}, Marko}, year = {2013}, pages = {69}, keywords = {kazein, biopolimeri, sinteza, urea frakcioniranje, toplinska svojstva, morfologija}, title = {Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina}, keyword = {kazein, biopolimeri, sinteza, urea frakcioniranje, toplinska svojstva, morfologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Omazi\'{c}, Marko}, year = {2013}, pages = {69}, keywords = {casein, biopolymers, synthesis, urea fractionation, thermal properties, morphology}, title = {Synthesis and characterization of biopolymer casein}, keyword = {casein, biopolymers, synthesis, urea fractionation, thermal properties, morphology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font