Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 636957

Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem


Molnar, Dunja
Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 636957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem
(Functional properties of biscuits with berries)

Autori
Molnar, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2013

Stranica
58

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
funkcionalna hrana; bioaktivni spojevi; crni ribiz; josta
(functional food; bioactive compounds; black currant; jostaberry)

Sažetak
Zahtjev tržišta za funkcionalnim pekarskim proizvodima kao što su keksi jest u porastu. U ovom radu, istraživan je utjecaj dodatka bobičastog voća (crni ribiz i josta) u tijesto za kekse kako bi se procijenilo unapređenje nutritivne vrijednosti i biološke funkcionalnosti te teksturalna i senzorska svojstva proizvoda. Nutritivna svojstva (ukupni fenoli, prehrambena vlakna), antioksidacijski potencijal, teksturna i senzorska svojstva keksa s bobičastim voćem uspoređena su sa kontrolnim keksima. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak bobičastog voća rezultira povećanjem udjela ukupnih fenola i povećanjem antioksidacijske aktivnosti keksa. Također, udio prehrambenih vlakana se povećao. Keksi obogaćeni bobičastim voćem bolje su senzorski ocijenjeni, kao i čvrstoća i lomljivost u odnosu na kontrolne kekse.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dunja Molnar (autor)

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Molnar, Dunja
Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Molnar, D. (2013) 'Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Molnar, Dunja}, year = {2013}, pages = {58}, keywords = {funkcionalna hrana, bioaktivni spojevi, crni ribiz, josta}, title = {Funkcionalna svojstva keksa sa bobi\v{c}astim vo\'{c}em}, keyword = {funkcionalna hrana, bioaktivni spojevi, crni ribiz, josta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Molnar, Dunja}, year = {2013}, pages = {58}, keywords = {functional food, bioactive compounds, black currant, jostaberry}, title = {Functional properties of biscuits with berries}, keyword = {functional food, bioactive compounds, black currant, jostaberry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font