Pregled bibliografske jedinice broj: 636957
Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem
Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 636957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna svojstva keksa sa bobičastim voćem
(Functional properties of biscuits with berries)
Autori
Molnar, Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2013
Stranica
58
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
funkcionalna hrana; bioaktivni spojevi; crni ribiz; josta
(functional food; bioactive compounds; black currant; jostaberry)
Sažetak
Zahtjev tržišta za funkcionalnim pekarskim proizvodima kao što su keksi jest u porastu. U ovom radu, istraživan je utjecaj dodatka bobičastog voća (crni ribiz i josta) u tijesto za kekse kako bi se procijenilo unapređenje nutritivne vrijednosti i biološke funkcionalnosti te teksturalna i senzorska svojstva proizvoda. Nutritivna svojstva (ukupni fenoli, prehrambena vlakna), antioksidacijski potencijal, teksturna i senzorska svojstva keksa s bobičastim voćem uspoređena su sa kontrolnim keksima. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak bobičastog voća rezultira povećanjem udjela ukupnih fenola i povećanjem antioksidacijske aktivnosti keksa. Također, udio prehrambenih vlakana se povećao. Keksi obogaćeni bobičastim voćem bolje su senzorski ocijenjeni, kao i čvrstoća i lomljivost u odnosu na kontrolne kekse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb