Pregled bibliografske jedinice broj: 636937
Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline
Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline // Mljekarstvo, 63 (2013), 2; 98-108 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 636937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline
(Effects of genotype, inoculation and maturity stage at harvest on red clover (Trifolium pratense L.) yield and chemical composition)
Autori
Leto, Josip ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Kutnjak, Hrvoje ; Vranić, Marina ; Čačić, Ivana
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 63
(2013), 2;
98-108
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bakterizacija; crvena djetelina; kultivar; prinos; kemijski sastav
(inoculation; red clover; cultivar; yield; chemical composition)
Sažetak
Crvena djetelina je visoko produktivna, bjelančevinama bogata krmna kultura, a veći sadržaj “bypass” bjelančevina i probavljivija vlakna crvene djeteline osiguravaju više energije u obroku mliječnih goveda u odnosu na lucernu. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj bakterizacije sjemena tri kultivara crvene djeteline s dva soja Rhizobium leguminosarum bv. trifolii i košnje u dva različita stadija zrelosti na prinos suhe tvari (ST), te kemijski sastav crvene djeteline. Odgađanje košnje na početak cvatnje značajno je povećalo prinos ST kod dva od tri istraživana kultivara u godini sjetve, te kod svih kultivara u zadnjoj godini istraživanja. U sve tri godine istraživanja u početku cvatnje povećao se udio stabljike, a smanjio udio lista i cvata u odnosu na početak pupanja. Košnjom crvene djeteline u početku pupanja koncentracija sirovih bjelančevina (SB) bila je 15, 4 % viša nego košnjom u početku cvatnje, dok razlike u sadržaju neutralnih (NDV) i kiselih detergent vlakana (KDV) nisu bile značajne. Kultivari crvene djeteline su pokazali značajna variranja u svim istraživanim svojstvima, dok bakterizacija nije značajno djelovala ni na jedno istraživano svojstvo crvene djeteline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(autor)
Goran Perčulija
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- Scopus