Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 635691

Stanje u preradi voća i povrća te mogućnosti razvoja te djelatnosti


Piližota, Vlasta; Levaj, Branka; Dragović-Uzelac, Verica
Stanje u preradi voća i povrća te mogućnosti razvoja te djelatnosti // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 33-34 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 635691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stanje u preradi voća i povrća te mogućnosti razvoja te djelatnosti
(The current status of fruit and vegetable processing and development opportunities and activities)

Autori
Piližota, Vlasta ; Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013, 33-34

ISBN
978-953-154-195-4

Skup
Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.06.2013. - 15.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
voće; povrće; prerada; proizvodi od voća i povrća
(fruits; vegetables; processing; fruit and vegetable products)

Sažetak
Stanje u sektoru prerade voća i povrća, kako u cijeloj Republici Hrvatskoj pa tako i u Istočnoj Hrvatskoj, nije zadovoljavajuće. Tome je više uzroka, a jedan od najvažnijih je dugogodišnji neprimjeren odnos prema prerađivačkoj prehrambenoj industriji odnosno preradi i konzerviranju voća i povrća, unatoč brojnim proizvodima iznimne kvalitete. Također, izostaje veći stupanj valorizacije proizvoda kroz finalizaciju i odgovarajuću organizaciju plasmana na sve zahtjevnijem tržištu, a u sve naglašenijim uvjetima veće globalizacije. Nadalje, prerađivačka industrija koja se oslanja na biljnu proizvodnju (a to je proizvodnja i voća i povrća) u velikoj mjeri koristi uvoznu sirovinu i poluprerađevine. To se posebice odnosi na industriju bezalkoholnih pića koja se većim dijelom oslanja na uvozne poluproizvode što je opravdano samo za voće koje ne uspijeva u našim krajevima. Međutim, ima primjera industrije koja se oslanja prvenstveno na domaću sirovinu, ali zbog vremenskih nepogoda ponekad je uvoz neizbježan. Također, zadnjih godina, iako u zanemarivim količinama (površinama) prema mogućnostima, uočava se trend podizanja nasada (bilo za uzgoj voća ili povrća) i/ili izgradnje sabirnih centara i skladišnih kapaciteta, kako bi se mogli popuniti i povećati vlastiti prerađivački kapaciteti. Industriju za preradu voća i povrća u boljoj organizaciji proizvodnje najviše koče nedostatak efikasne strategije uzgoja voća i povrća za naredno razdoblje i marginaliziranje sektora prerade od strane onih koji neposredno rukovode i upravljaju ili indirektno utječu na politiku i odlučivanje događanja u tom sektoru. Politika koja pogoduje uvozu velikim je dijelom odgovorna za nedopustivo veliki uvoz u odnosu na izvoz (izvoz je gotovo 10 puta manji). Problem je i u značajnom uvozu sirovina i/ili proizvoda koji se na području RH uzgajaju i/ili proizvode. Nadalje, mnogi proizvodi pod domaćom robnom markom proizvode se u inozemstvu od sirovine nabavljene na svjetskom tržištu, a koja se uzgaja i u našim krajevima. Navedeno stanje moglo bi poboljšati ulaskom u EU, ali jedino uz uvjet da se svi koji su na bilo koji način uključeni u rad u ovom sektoru međusobno povežu, organiziraju i sustavno iskoriste mogućnosti koje pružaju fondovi EU za napredak gospodarstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Piližota, Vlasta; Levaj, Branka; Dragović-Uzelac, Verica
Stanje u preradi voća i povrća te mogućnosti razvoja te djelatnosti // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 33-34 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Piližota, V., Levaj, B. & Dragović-Uzelac, V. (2013) Stanje u preradi voća i povrća te mogućnosti razvoja te djelatnosti. U: Matić, S., Tomić, F. & Anić, I. (ur.)Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci.
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and Levaj, Branka and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {2013}, pages = {33-34}, keywords = {vo\'{c}e, povr\'{c}e, prerada, proizvodi od vo\'{c}a i povr\'{c}a}, isbn = {978-953-154-195-4}, title = {Stanje u preradi vo\'{c}a i povr\'{c}a te mogu\'{c}nosti razvoja te djelatnosti}, keyword = {vo\'{c}e, povr\'{c}e, prerada, proizvodi od vo\'{c}a i povr\'{c}a}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and Levaj, Branka and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {2013}, pages = {33-34}, keywords = {fruits, vegetables, processing, fruit and vegetable products}, isbn = {978-953-154-195-4}, title = {The current status of fruit and vegetable processing and development opportunities and activities}, keyword = {fruits, vegetables, processing, fruit and vegetable products}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font