Pregled bibliografske jedinice broj: 635691
Stanje u preradi voća i povrća te mogućnosti razvoja te djelatnosti
Stanje u preradi voća i povrća te mogućnosti razvoja te djelatnosti // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 33-34 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 635691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje u preradi voća i povrća te mogućnosti razvoja te djelatnosti
(The current status of fruit and vegetable processing and development opportunities and activities)
Autori
Piližota, Vlasta ; Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci
/ Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013, 33-34
ISBN
978-953-154-195-4
Skup
Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.06.2013. - 15.06.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
voće; povrće; prerada; proizvodi od voća i povrća
(fruits; vegetables; processing; fruit and vegetable products)
Sažetak
Stanje u sektoru prerade voća i povrća, kako u cijeloj Republici Hrvatskoj pa tako i u Istočnoj Hrvatskoj, nije zadovoljavajuće. Tome je više uzroka, a jedan od najvažnijih je dugogodišnji neprimjeren odnos prema prerađivačkoj prehrambenoj industriji odnosno preradi i konzerviranju voća i povrća, unatoč brojnim proizvodima iznimne kvalitete. Također, izostaje veći stupanj valorizacije proizvoda kroz finalizaciju i odgovarajuću organizaciju plasmana na sve zahtjevnijem tržištu, a u sve naglašenijim uvjetima veće globalizacije. Nadalje, prerađivačka industrija koja se oslanja na biljnu proizvodnju (a to je proizvodnja i voća i povrća) u velikoj mjeri koristi uvoznu sirovinu i poluprerađevine. To se posebice odnosi na industriju bezalkoholnih pića koja se većim dijelom oslanja na uvozne poluproizvode što je opravdano samo za voće koje ne uspijeva u našim krajevima. Međutim, ima primjera industrije koja se oslanja prvenstveno na domaću sirovinu, ali zbog vremenskih nepogoda ponekad je uvoz neizbježan. Također, zadnjih godina, iako u zanemarivim količinama (površinama) prema mogućnostima, uočava se trend podizanja nasada (bilo za uzgoj voća ili povrća) i/ili izgradnje sabirnih centara i skladišnih kapaciteta, kako bi se mogli popuniti i povećati vlastiti prerađivački kapaciteti. Industriju za preradu voća i povrća u boljoj organizaciji proizvodnje najviše koče nedostatak efikasne strategije uzgoja voća i povrća za naredno razdoblje i marginaliziranje sektora prerade od strane onih koji neposredno rukovode i upravljaju ili indirektno utječu na politiku i odlučivanje događanja u tom sektoru. Politika koja pogoduje uvozu velikim je dijelom odgovorna za nedopustivo veliki uvoz u odnosu na izvoz (izvoz je gotovo 10 puta manji). Problem je i u značajnom uvozu sirovina i/ili proizvoda koji se na području RH uzgajaju i/ili proizvode. Nadalje, mnogi proizvodi pod domaćom robnom markom proizvode se u inozemstvu od sirovine nabavljene na svjetskom tržištu, a koja se uzgaja i u našim krajevima. Navedeno stanje moglo bi poboljšati ulaskom u EU, ali jedino uz uvjet da se svi koji su na bilo koji način uključeni u rad u ovom sektoru međusobno povežu, organiziraju i sustavno iskoriste mogućnosti koje pružaju fondovi EU za napredak gospodarstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek