Pregled bibliografske jedinice broj: 635426
Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske
Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 1; 58-65 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 635426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske
(Risk assessment of heavy metal residue intake through sardine cans (SardinapilchardusWalbaum, 1792) used for the needs of Armed Forces of the Republic of Croatia)
Autori
Pinter, Nino ; Cvrtila Fleck, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Čož-Rakovac, Rozelinda ; Topić Popović, Natalija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15
(2013), 1;
58-65
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kvaliteta ; riblje konzerve ; Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH)
(quality ; fish cans ; Croatian Armed Forces (CAF))
Sažetak
U nadzorima kvalitete konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se obavljao na mjestu proizvodnje pretraženo je ukupno 27 uzoraka (n = 27) radi analize na prisutnost teških metala. Prosječna koncen- tracija olova iznosila je 0, 077±0, 0816mg/kg, kadmija 0, 0194± 0, 014 mg/kg. Količina žive (x) iznosila je 0, 067± 0, 0369 mg/kg, arsena 0, 775± 1, 006 mg/kg (n=27). Također u uzorcima konzervi (n=12), utvrđeno je prosječno 11, 054±9, 051 mg/kg cinka. Količina bakra je bila 1, 897±0, 826 mg/kg (n=11), dok je utvrđena prosječna koncentracija željeza iznosila 12, 73±6, 5 mg/kg. Od 27 uzoraka utvrđena je korelacija između količine olova i kadmija (r = 0, 75388, p<0, 01) te između olova i arsena (r = -0, 3985, p<0, 05). U 11 uzoraka postojala je korelacija između količine olova i arsena (r = -0, 7503, p<0, 01) te arsena i željeza (r = -0, 8542, p<0, 01). Utvrđena je korelacija izme- đu količine olova i željeza (r= 0, 72634, p<0, 05) te kadmija i cinka (r = 0, 62848, p<0, 05). Procjenjeni tjedni unos (EWI) u konzervama sardina za olovo u konzervama sardina kretao se od 0, 0089 μg/kg do 0, 046 μg/kg, a „razina dosegnutosti“ od PTWI za dobnu skupinu „odrasli 25-54 godine“ iznosio je 0, 0336%. Kvocjent ciljane opasnosti (THQ) kretao se od 0, 00031 do 0, 00158, a ciljani karcinogeni rizik (TR) kretao se od 0, 0104 x 10-9 do 0, 0535 x 10-9. EWI za kadmij kretao se od 0, 0037 μg/kg do 0, 019 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0, 05%. THQ kretao se od 0, 00051 do 0, 0026. EWI za živu kretao se od 0, 014 μg/kg do 0, 070 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI iznosila je 0, 26%. THQ bio je od 0, 00622 do 0, 03196. EWI za arsen kretao se od 0, 069 μg/kg do 0, 357 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI iznosila je 0, 427%. THQ kretao se od 0, 03187 do 0, 16393, a TR za anorganski arsen kretao se od 0, 0143 x 10-6 do 0, 0737 x 10-6. EWI za cink iznosio je od 2, 02 μg/kg do 10, 4 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0, 36%. EWI za bakar je iznosio od 0, 4 μg/kg do 2, 07 μg/ kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0, 076%. EWI za željezo iznosio je od 2, 78 μg/kg do 14, 3 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0, 325%. Rezultati ispitivanja upućuju na zdravstveno ispravne konzerve sardina, u skladu s propisima Republike Hrvatske. Procjena kancerogenog rizika konzumacije konzervi sardina ukazuje da ne postoji zdravstveni rizik prema preporukama FAO/WHO.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
098-1782739-2749 - Substanična biokemijska i filogenetska raznolikost tkiva riba, rakova i školjaka (Čož-Rakovac, Rozelinda, MZO ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Natalija Topić Popović
(autor)
Bela Njari
(autor)
Rozelinda Čož-Rakovac
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)