Pregled bibliografske jedinice broj: 635182
Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku
Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku // 4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Zbornik sažetaka
Rijeka, Hrvatska, 2013. str. 48-49 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 635182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku
Autori
Škoro, Vedrana ; Kosović, Indira ; Lončarić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Zbornik sažetaka
/ - , 2013, 48-49
ISBN
978-953-7957-06-3
Skup
4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 14.06.2013. - 16.06.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sol; prehrana; studenti; pekarski proizvodi
Sažetak
Natrij, koji unosimo putem kuhinjske soli, je neophodan u normalnom funkcioniranju ljudskog metabolizma. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za odraslog čovjeka su od 5 do 6 g soli dnevno odnosno do 2 g natrija. Prekomjeran unos soli ima negativan utjecaj na kardiovaskularni sustav (povišen krvni tlak), a budući da su istraživanja pokazala da se taj unos prekoračuje, u svijetu kao i kod nas pokrenute su mnogobrojne akcije redukcije soli u hrani. Približno 70 % soli unosi se putem gotovih namirnica koje sadrže tzv. „skrivenu sol“, za koju potrošači često ni ne znaju. Najveći udio unosi se putem kruha i pekarskih proizvoda. Cilj rada bio je provesti anketu među studentskom populacijom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku o poznavanju preporučenog dnevnog unosa soli te svjesnosti štetnog unosa prekomjerne količine soli. U tu svrhu anketirano je 180 slučajnih studenata Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, dobnog raspona od 18 do 25 godina. Prema odgovorima dobivenim putem provedene ankete utvrdila se njihova svjesnost štetnog utjecaja prekomjernog unosa soli na organizam (99 %). Također, rezultati su pokazali da većina ispitanika brine o svome zdravlju te polovica od ispitanika smatra da se pravilno hrani. Iako su pekarski proizvodi najviše zastupljeni u prehrani studenata, tek 3% ispitanika navelo je pekarske proizvode kao najveći izvor soli u prehrani. Ispitivanja su pokazala da je većina ispitanika upoznata sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za dnevni unos soli. S obzirom na dobivene rezultate, vidljivo je da su studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, kao budući prehrambeni tehnolozi i nutricionisti, upoznati s opasnostima prekomjernog unosa soli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek