Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 635182

Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku


Škoro, Vedrana; Kosović, Indira; Lončarić, Ante
Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku // 4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Zbornik sažetaka
Rijeka, Hrvatska, 2013. str. 48-49 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 635182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku

Autori
Škoro, Vedrana ; Kosović, Indira ; Lončarić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Zbornik sažetaka / - , 2013, 48-49

ISBN
978-953-7957-06-3

Skup
4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 14.06.2013. - 16.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sol; prehrana; studenti; pekarski proizvodi

Sažetak
Natrij, koji unosimo putem kuhinjske soli, je neophodan u normalnom funkcioniranju ljudskog metabolizma. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za odraslog čovjeka su od 5 do 6 g soli dnevno odnosno do 2 g natrija. Prekomjeran unos soli ima negativan utjecaj na kardiovaskularni sustav (povišen krvni tlak), a budući da su istraživanja pokazala da se taj unos prekoračuje, u svijetu kao i kod nas pokrenute su mnogobrojne akcije redukcije soli u hrani. Približno 70 % soli unosi se putem gotovih namirnica koje sadrže tzv. „skrivenu sol“, za koju potrošači često ni ne znaju. Najveći udio unosi se putem kruha i pekarskih proizvoda. Cilj rada bio je provesti anketu među studentskom populacijom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku o poznavanju preporučenog dnevnog unosa soli te svjesnosti štetnog unosa prekomjerne količine soli. U tu svrhu anketirano je 180 slučajnih studenata Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, dobnog raspona od 18 do 25 godina. Prema odgovorima dobivenim putem provedene ankete utvrdila se njihova svjesnost štetnog utjecaja prekomjernog unosa soli na organizam (99 %). Također, rezultati su pokazali da većina ispitanika brine o svome zdravlju te polovica od ispitanika smatra da se pravilno hrani. Iako su pekarski proizvodi najviše zastupljeni u prehrani studenata, tek 3% ispitanika navelo je pekarske proizvode kao najveći izvor soli u prehrani. Ispitivanja su pokazala da je većina ispitanika upoznata sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za dnevni unos soli. S obzirom na dobivene rezultate, vidljivo je da su studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, kao budući prehrambeni tehnolozi i nutricionisti, upoznati s opasnostima prekomjernog unosa soli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ante Lončarić (autor)

Avatar Url Indira Kosović (autor)

Avatar Url Vedrana Škoro (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škoro, Vedrana; Kosović, Indira; Lončarić, Ante
Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku // 4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Zbornik sažetaka
Rijeka, Hrvatska, 2013. str. 48-49 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Škoro, V., Kosović, I. & Lončarić, A. (2013) Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. U: 4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {\v{S}koro, Vedrana and Kosovi\'{c}, Indira and Lon\v{c}ari\'{c}, Ante}, year = {2013}, pages = {48-49}, keywords = {sol, prehrana, studenti, pekarski proizvodi}, isbn = {978-953-7957-06-3}, title = {Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnolo\v{s}kog fakulteta u Osijeku}, keyword = {sol, prehrana, studenti, pekarski proizvodi}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}koro, Vedrana and Kosovi\'{c}, Indira and Lon\v{c}ari\'{c}, Ante}, year = {2013}, pages = {48-49}, keywords = {sol, prehrana, studenti, pekarski proizvodi}, isbn = {978-953-7957-06-3}, title = {Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnolo\v{s}kog fakulteta u Osijeku}, keyword = {sol, prehrana, studenti, pekarski proizvodi}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font