Pregled bibliografske jedinice broj: 634920
Kakvoća kukuruzne silaže s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Koprivničko- križevačke županije tijekom 2012. godine
Kakvoća kukuruzne silaže s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Koprivničko- križevačke županije tijekom 2012. godine // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 44 (2013), 3; 187-193 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 634920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća kukuruzne silaže s obiteljskih
poljoprivrednih gospodarstava Koprivničko-
križevačke županije tijekom 2012. godine
(Quality of corn silage from family farms in
Koprivnica-Križevci Country during 2012)
Autori
Zadravec, Manuela ; Duvnjak, Marija ; Pleadin, Jelka ; Kljak, Kristina ; Jaki Tkalec, Vesna ; Majnarić, Darko ; Mitak, Mario
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 44
(2013), 3;
187-193
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruzna silaža ; kakvoća
(corn silage ; quality)
Sažetak
Kukuruzna silaža danas predstavlja najvažniju silažnu kulturu u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta, a kontrola njene kvalitete važan je dio hranidbenog programa mliječnih farmi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fermentacijske i mikrobiološke karakteristike kvalitete silaža sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz područja Koprivničko-križevačke županije. Početkom 2012. godine sakupljen je 31 uzorak kukuruzne silaže, proizvedene u različitim uvjetima. Određena je pH vrijednost i omjer fermentacijskih kiselina prema Fliege-u, a od mikrobioloških pokazatelja kvalitete fermentacije određene su ukupne bakterije, kvasci i plijesni. Izmjerene pH vrijednosti kretale su se u rasponu od 3, 74 do 7, 11, od čega je većina uzoraka imala pH niži od graničnog (pH 4, 2), pokazujući da je silaža bila uglavnom dobro silirana prema ovom pokazatelju kvalitete siliranja. U 35% uzoraka silaža određen je optimalan odnos mliječne i octene kiseline s omjerom većim od 3:1. Ujedno, 32% uzoraka imalo je broj kvasaca manji od 105 CFU/g (log10 5 CFU/g), a u 68% uzoraka plijesni nisu određene. Dobiveni rezultati fermentacijske i mikrobiološke analize uzoraka kukuruzne silaže pokazali su da, unatoč varijabilnosti, većina zadovoljava kriterije kvalitetnog siliranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Majnarić
(autor)
Manuela Zadravec
(autor)
Marija Duvnjak
(autor)
Kristina Kljak
(autor)
Mario Mitak
(autor)
Vesna Jaki Tkalec
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)