Pregled bibliografske jedinice broj: 634491
Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači
Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači // Veterinarska stanica, 44 (2013), 3; 177-186 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 634491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači
(Microbiological and mycotoxicological safety risks and characterization of homemade sausages of game meat)
Autori
Markov, Ksenija ; Pleadin, Jelka ; Horvat, Marija ; Bevardi, Martina ; Sokolić Mihalak, Darja ; Delaš, Frane ; Frece, Jadranka
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 44
(2013), 3;
177-186
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Mikrobiološka ispravnost ; Mikotoksini ; Fizikalno-kemijska svojstva ; Domaće kobasice ; Meso divljači
(Microbiological safety ; Mycotoxins ; Physico-chemical properties ; Homemade sausage ; Game meat)
Sažetak
Cilj je rada bio odrediti mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti te fizikalno-kemijske parametre u domaćim kobasicama od mesa divljači, zečeva, jelena, srna, vepara i divljih svinja. U uzorcima kobasica od divljači (n=15) dokazane su bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus i kvasac Rhodotorula sp., dok bakterije iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes i sulfitoreducirajuće klostridije nisu dokazane. Dominantna mikroflora u uzorku kobasica bile su bakterije mliječne kiseline u broju od 3, 30 do 5, 00 log10cfu/g. Rezultati fizikalno-kemijskih parametara kobasica od mesa divljači, ukazali su na karakteristike trajnih kobasica kao najkvalitetnije skupine kobasičarskih proizvoda. Budući da divljač kao biološki indikator onečišćenosti staništa podliježe kontaminaciji toksičnim tvarima iz okoline i zbog mogućeg carry over efekta, u kobasicama od divljači analizirana je i prisutnost mikotoksina. Okratoksin A je dokazan u 86, 7% uzoraka, u rasponu od 1, 17 µg/kg u kobasici od mesa srne do 3, 07 µg/kg u kobasici od mesa divljih svinja, dok su aflatoksin B1 i citrinin određeni u po jednom uzorku. Istraživanje je ukazalo na potrebu sustavne kontrole zdravstvene ispravnosti i ove vrste mesnih proizvoda koji se po tradicionalnim recepturama proizvode na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija
MZOS-058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Profili:
Jadranka Frece
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Martina Bevardi
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Frane Delaš
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Index Veterinarius
- Veterinary Bulletin
- Global Health