Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 634491

Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači


Markov, Ksenija; Pleadin, Jelka; Horvat, Marija; Bevardi, Martina; Sokolić Mihalak, Darja; Delaš, Frane; Frece, Jadranka
Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači // Veterinarska stanica, 44 (2013), 3; 177-186 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 634491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači
(Microbiological and mycotoxicological safety risks and characterization of homemade sausages of game meat)

Autori
Markov, Ksenija ; Pleadin, Jelka ; Horvat, Marija ; Bevardi, Martina ; Sokolić Mihalak, Darja ; Delaš, Frane ; Frece, Jadranka

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 44 (2013), 3; 177-186

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mikrobiološka ispravnost ; Mikotoksini ; Fizikalno-kemijska svojstva ; Domaće kobasice ; Meso divljači
(Microbiological safety ; Mycotoxins ; Physico-chemical properties ; Homemade sausage ; Game meat)

Sažetak
Cilj je rada bio odrediti mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti te fizikalno-kemijske parametre u domaćim kobasicama od mesa divljači, zečeva, jelena, srna, vepara i divljih svinja. U uzorcima kobasica od divljači (n=15) dokazane su bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus i kvasac Rhodotorula sp., dok bakterije iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes i sulfitoreducirajuće klostridije nisu dokazane. Dominantna mikroflora u uzorku kobasica bile su bakterije mliječne kiseline u broju od 3, 30 do 5, 00 log10cfu/g. Rezultati fizikalno-kemijskih parametara kobasica od mesa divljači, ukazali su na karakteristike trajnih kobasica kao najkvalitetnije skupine kobasičarskih proizvoda. Budući da divljač kao biološki indikator onečišćenosti staništa podliježe kontaminaciji toksičnim tvarima iz okoline i zbog mogućeg carry over efekta, u kobasicama od divljači analizirana je i prisutnost mikotoksina. Okratoksin A je dokazan u 86, 7% uzoraka, u rasponu od 1, 17 µg/kg u kobasici od mesa srne do 3, 07 µg/kg u kobasici od mesa divljih svinja, dok su aflatoksin B1 i citrinin određeni u po jednom uzorku. Istraživanje je ukazalo na potrebu sustavne kontrole zdravstvene ispravnosti i ove vrste mesnih proizvoda koji se po tradicionalnim recepturama proizvode na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija
MZOS-058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)

Avatar Url Martina Bevardi (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Frane Delaš (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.veinst.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Markov, Ksenija; Pleadin, Jelka; Horvat, Marija; Bevardi, Martina; Sokolić Mihalak, Darja; Delaš, Frane; Frece, Jadranka
Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači // Veterinarska stanica, 44 (2013), 3; 177-186 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Markov, K., Pleadin, J., Horvat, M., Bevardi, M., Sokolić Mihalak, D., Delaš, F. & Frece, J. (2013) Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači. Veterinarska stanica, 44 (3), 177-186.
@article{article, author = {Markov, Ksenija and Pleadin, Jelka and Horvat, Marija and Bevardi, Martina and Sokoli\'{c} Mihalak, Darja and Dela\v{s}, Frane and Frece, Jadranka}, year = {2013}, pages = {177-186}, keywords = {Mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, Mikotoksini, Fizikalno-kemijska svojstva, Doma\'{c}e kobasice, Meso divlja\v{c}i}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {44}, number = {3}, issn = {0350-7149}, title = {Mikrobiolo\v{s}ke i mikotoksikolo\v{s}ke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija doma\'{c}ih kobasica od mesa divlja\v{c}i}, keyword = {Mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, Mikotoksini, Fizikalno-kemijska svojstva, Doma\'{c}e kobasice, Meso divlja\v{c}i} }
@article{article, author = {Markov, Ksenija and Pleadin, Jelka and Horvat, Marija and Bevardi, Martina and Sokoli\'{c} Mihalak, Darja and Dela\v{s}, Frane and Frece, Jadranka}, year = {2013}, pages = {177-186}, keywords = {Microbiological safety, Mycotoxins, Physico-chemical properties, Homemade sausage, Game meat}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {44}, number = {3}, issn = {0350-7149}, title = {Microbiological and mycotoxicological safety risks and characterization of homemade sausages of game meat}, keyword = {Microbiological safety, Mycotoxins, Physico-chemical properties, Homemade sausage, Game meat} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Index Veterinarius
  • Veterinary Bulletin
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font