Pregled bibliografske jedinice broj: 63442
Značajke vode Vranskog jezera u Dalmaciji kao kriteriji procjene pogodnosti za natapanje
Značajke vode Vranskog jezera u Dalmaciji kao kriteriji procjene pogodnosti za natapanje // Priručnik za hidrotehničke melioracije / Kos, Zorko ; Plenković, Juraj ; Pavlovec, Edvard (ur.).
Rijeka: Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 1997. str. 243-256
CROSBI ID: 63442 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značajke vode Vranskog jezera u Dalmaciji kao kriteriji procjene pogodnosti za natapanje
(Significance of Vrana Lake Water Quality in Dalmacia as a Crotrion for Evaluate the Suitability for Irrigation)
Autori
Romić, Davor ; Tomić, Frane ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Priručnik za hidrotehničke melioracije
Urednik/ci
Kos, Zorko ; Plenković, Juraj ; Pavlovec, Edvard
Izdavač
Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Grad
Rijeka
Godina
1997
Raspon stranica
243-256
ISBN
UDK 626.8 035
Ključne riječi
voda, jezero, navodnjavanje, sol, kakvoća vode, usjev
(water, lake, irrigation, salt, qulity of water)
Sažetak
Voda Vranskog jezera fluktuirala je više od 1 m tijekom razdoblja istraživanja. U dijelu razdoblja istraživanja njena razina bila je ispod nulte kote. Na razinu vode u jezeru, osim oborina, utječu i drugi čimbenici.
Razina vode u moru bila je veća od razine vode u jezeru, što je zbog razlike hidrostatskog tlaka i specifičnih hidrogeoloških prilika rezultiralo prodorom morske vode u jezero. Međutim, razine se vode ne prate, što je statistički potvrđeno.
Koncentracija soli u Vranskom jezeru mjenjala se 5,5 puta, a u izravnoj je vezi s razinom vode, što je također statistički potvređno.
Dominantni je kation u vodi jezera Na, a anion Cl, koji u prosjeku čini i preko 90 posto analiziranih kationa odnosno aniona.
Voda Vranskog jezera, primjenom dviju klasifikacija ocijenjena je kao nepogodna za natapanje. Primjenom modela WATSUIT, natapanjem prosječnom vodom u ustaljenom stanju proizvelo bi uvjete u tlu koji bi odgovarali vrlo malom broju, na soli tolerantnih, kultura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)