Pregled bibliografske jedinice broj: 6332
Razine, struktura, rukovođenje i odlučivanje menedžmenta u turizmu i ugostiteljstvu
Razine, struktura, rukovođenje i odlučivanje menedžmenta u turizmu i ugostiteljstvu // Tranzicijski procesi u hrvatskom turizmu / Pančić-Kombol, Tonka (ur.).
Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 1997. str. 31-47 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 6332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razine, struktura, rukovođenje i odlučivanje menedžmenta u turizmu i ugostiteljstvu
(The level, structure and management of making decisions in tourism and hospital industry)
Autori
Križman, Danijela ; Šehanović, Jusuf ; Uravić, Lenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Tranzicijski procesi u hrvatskom turizmu
/ Pančić-Kombol, Tonka - Opatija : Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 1997, 31-47
Skup
Hrvatski turizam 1997 - Temeljni procesi i tendencije u hrvatskom turizmu
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 02.10.1997. - 03.10.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
menedžment; turizam; ugostiteljstvo
(management; tourism; hospital industry)
Sažetak
U okviru nastavnog predmeta"Management ugostiteljskih i turističkih poduzeća", koji se sluša na četvrtoj godini Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli, a pod vodstvom autora, u 1., 2. i 3. mjesecu 1996. godine provedeno je opsežno istraživanje o funkcioniranju menedžmenta u ugostiteljskim i turističkim poduzećima. Istraživanje je obavljeno pomoću anketnog upitnika. Pitanja su tražila odgovore iz ovih tematskih cjelina: osnovni podaci o menedžeru; razine menedžmenta; osnovne funkcije menedžmenta i menedžera; delegiranje ovlaštenja, odgovornosti i autoriteta; znanja, vještine, odnosno osobine koje moraju posjedovati menedžeri; stilovi vođenja; upravljanje vremenom; sustavi vođenja i odlučivanja u poduzeću. Rezultati ovog istraživanja uspoređeni su s rezultatima istraživanja o funkcioniranju menedžmenta u hrvatskim poduzećima, koje je proveo Pere Sikavica (Sikavica, P.: Funkcioniranje managementa u hrvatskim poduzećima, Slobodno poduzetništvo, Zagreb, 1994, br. 10, str. 136-155). Cilj rada je upućivanje na sadašnju situaciju u menedžmentu turističkih i ugostiteljskih poduzeća glede navedenih pitanja te poticanje određenih aktivnosti koje bi trendove u hrvatskom turističkom i ugostiteljskom menedžmentu približili svjetskim trendovima. Korpus istraživanja obuhvaćao je sedam najvećih turističkih i ugostiteljskih poduzeća u Istri.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija