Pregled bibliografske jedinice broj: 632708
Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU
Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU // 20. međunarodno savjetovanje Krmiva 2013 : Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2013. str. 14-15 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 632708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja
prema preporukama EU
(New directions in swine meat inspection system
according to the EU recommendations)
Autori
Antunović, Boris ; Kozić, Ivan ; Njari, Bela ; Kralik, Gordana ; Kozačinski, Lidija ; Ostović, Mario ; Pavičić, Željko ; Baban, Mirjana ; Bunčić, Sava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
20. međunarodno savjetovanje Krmiva 2013 : Zbornik sažetaka
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2013, 14-15
Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva (20 ; 2013)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2013. - 07.06.2013
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
inspekcija ; meso ; svinja ; procjena rizika ; opasnost
(inspection ; meat ; swine ; risk assessment ; hazard)
Sažetak
Identificiranje i rangiranje glavnih rizika za zdravlje ljudi koji bi trebali biti obuhvaćeni inspekcijom mesa svinja pretpostavka su za pravilno funkcioniranje sustava kontrole hrane od "polja do stola". Dosadašnji sustav u Hrvatskoj, kao i u EU, pokazao je prednosti, no istovremeno i slabosti trenutnih metodologija koje se koriste u inspekciji mesa svinja. Stoga se nametnula potreba za revizijom i donošenjem prijedloga inspekcijskih metoda koje bi ispunjavale svrhu inspekcije mesa u odnosu na opasnosti koje trenutno nisu obuhvaćene sustavom inspekcije, kao i za predlaganjem prilagodbe metoda i učestalosti provođenja inspekcija koje osiguravaju ekvivalentnu razinu zaštite. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nedavno je predložila Europskoj komisiji (EC) izmjene u metodologiji procjene rizika od bioloških i kemijskih opasnosti u mesu svinja, uključujući tu i izmjene s obzirom na uvažavanje aspekata dobrobiti svinja. Predloženi postupci prilikom inspekcije mesa svinja moraju se prilagoditi nacionalnim potrebama, a podaci o specifičnim bolestima prenosivih hranom u državama članicama EU moraju biti usporedivi kako bi se učinkovito upravljalo rizicima. Kao nova članica EU, Hrvatska će imati obvezu pratiti i implementirati sustav preporučen od strane EC u svrhu zaštite zdravlja potrošača na jedinstvenom EU tržištu. Ovaj rad opisuje nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja na razini EU, kao i mogućnosti za njihovo ugrađivanje u postojeći sustav kontrole zdravstvene ispravnosti mesa svinja u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Pavičić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Baban, Mirjana, MZO ) ( CroRIS)
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Boris Antunović
(autor)
Mirjana Baban
(autor)
Željko Pavičić
(autor)
Mario Ostović
(autor)
Gordana Kralik
(autor)