Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 632708

Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU


Antunović, Boris; Kozić, Ivan; Njari, Bela; Kralik, Gordana; Kozačinski, Lidija; Ostović, Mario; Pavičić, Željko; Baban, Mirjana; Bunčić, Sava
Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU // 20. međunarodno savjetovanje Krmiva 2013 : Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2013. str. 14-15 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 632708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU
(New directions in swine meat inspection system according to the EU recommendations)

Autori
Antunović, Boris ; Kozić, Ivan ; Njari, Bela ; Kralik, Gordana ; Kozačinski, Lidija ; Ostović, Mario ; Pavičić, Željko ; Baban, Mirjana ; Bunčić, Sava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
20. međunarodno savjetovanje Krmiva 2013 : Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2013, 14-15

Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva (20 ; 2013)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2013. - 07.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
inspekcija ; meso ; svinja ; procjena rizika ; opasnost
(inspection ; meat ; swine ; risk assessment ; hazard)

Sažetak
Identificiranje i rangiranje glavnih rizika za zdravlje ljudi koji bi trebali biti obuhvaćeni inspekcijom mesa svinja pretpostavka su za pravilno funkcioniranje sustava kontrole hrane od "polja do stola". Dosadašnji sustav u Hrvatskoj, kao i u EU, pokazao je prednosti, no istovremeno i slabosti trenutnih metodologija koje se koriste u inspekciji mesa svinja. Stoga se nametnula potreba za revizijom i donošenjem prijedloga inspekcijskih metoda koje bi ispunjavale svrhu inspekcije mesa u odnosu na opasnosti koje trenutno nisu obuhvaćene sustavom inspekcije, kao i za predlaganjem prilagodbe metoda i učestalosti provođenja inspekcija koje osiguravaju ekvivalentnu razinu zaštite. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nedavno je predložila Europskoj komisiji (EC) izmjene u metodologiji procjene rizika od bioloških i kemijskih opasnosti u mesu svinja, uključujući tu i izmjene s obzirom na uvažavanje aspekata dobrobiti svinja. Predloženi postupci prilikom inspekcije mesa svinja moraju se prilagoditi nacionalnim potrebama, a podaci o specifičnim bolestima prenosivih hranom u državama članicama EU moraju biti usporedivi kako bi se učinkovito upravljalo rizicima. Kao nova članica EU, Hrvatska će imati obvezu pratiti i implementirati sustav preporučen od strane EC u svrhu zaštite zdravlja potrošača na jedinstvenom EU tržištu. Ovaj rad opisuje nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja na razini EU, kao i mogućnosti za njihovo ugrađivanje u postojeći sustav kontrole zdravstvene ispravnosti mesa svinja u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Pavičić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Baban, Mirjana, MZO ) ( CroRIS)
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Antunović, Boris; Kozić, Ivan; Njari, Bela; Kralik, Gordana; Kozačinski, Lidija; Ostović, Mario; Pavičić, Željko; Baban, Mirjana; Bunčić, Sava
Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU // 20. međunarodno savjetovanje Krmiva 2013 : Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2013. str. 14-15 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Antunović, B., Kozić, I., Njari, B., Kralik, G., Kozačinski, L., Ostović, M., Pavičić, Ž., Baban, M. & Bunčić, S. (2013) Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU. U: Lulić, S. (ur.)20. međunarodno savjetovanje Krmiva 2013 : Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Antunovi\'{c}, Boris and Kozi\'{c}, Ivan and Njari, Bela and Kralik, Gordana and Koza\v{c}inski, Lidija and Ostovi\'{c}, Mario and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Baban, Mirjana and Bun\v{c}i\'{c}, Sava}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2013}, pages = {14-15}, keywords = {inspekcija, meso, svinja, procjena rizika, opasnost}, title = {Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU}, keyword = {inspekcija, meso, svinja, procjena rizika, opasnost}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antunovi\'{c}, Boris and Kozi\'{c}, Ivan and Njari, Bela and Kralik, Gordana and Koza\v{c}inski, Lidija and Ostovi\'{c}, Mario and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Baban, Mirjana and Bun\v{c}i\'{c}, Sava}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2013}, pages = {14-15}, keywords = {inspection, meat, swine, risk assessment, hazard}, title = {New directions in swine meat inspection system according to the EU recommendations}, keyword = {inspection, meat, swine, risk assessment, hazard}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font