Pregled bibliografske jedinice broj: 632375
ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA DOSTUPNIH NA TRŽNICAMA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA DOSTUPNIH NA TRŽNICAMA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE, 2013., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 632375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA DOSTUPNIH NA TRŽNICAMA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
(FOOD SAFETY OF TRADITIONAL MILK PRODUCTS AVAILABLE ON THE MARKET OF CITY OF ZAGREB AND ZAGREBAČKA COUNTY)
Autori
Longo, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.05
Godina
2013
Stranica
56
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
tradicionalni mliječni proizvodi; hladni lanac; zdravstvena ispravnost; mikrobiološki kriteriji; aflatoksin
(traditional milk products; cold chain; food safety; microbiological criteria; aflatoxin)
Sažetak
Na lokalnim tržnicama Grada Zagreba i Zagrebačke županije se nude mliječni proizvodi koji se na ovim područjima tradicionalno proizvode već generacijama, a naročito svježi domaći sir i vrhnje. Zbog načina proizvodnje svrstani su u rizičnu skupinu hrane. U ovome radu ispitana je zdravstvena ispravnost svježeg sira i vrhnja uzetih s lokalnih tržnica tijekom 2010. i 2011. godine, a s ciljem usporedbe rezultata prije odnosno poslije naređenih mjera koje su se odnosile na nabavu rashladnih vitrina za prodaju tradicionalnih mliječnih proizvoda odnosno osiguravanje hladnog lanca sve do krajnjeg potrošača. Uzorkovanje je obuhvatilo ispitivanje domaćeg sira i vrhnja u odnosu na mikrobiološke parametre te mlijeka, domaćeg sira i vrhnja u odnosu na prisustvo aflatoksina M1. Usporedba dobivenih rezultata nije pokazala velika odstupanja u uzorcima uzetim prije i poslije postavljanja rashladnih vitrina što upućuje da uz sva poboljšanja uvjeta distribucije i dalje najveća odgovornost i primarni uvjet za kvalitetu i zdravstvenu ispravnost svježeg sira i vrhnja su na subjektima u poslovanju s hranom, koji proizvode iste proizvode na svojim obiteljskim gospodarstvima, odnosno na osiguravanju dobre higijenske prakse tijekom i poslije mužnje te izrade domaćeg svježeg sira i vrhnja na tradicionalan način, kao i hranidbe životinja kada je u pitanju prisustvo aflatoksina M1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)