Pregled bibliografske jedinice broj: 632051
Nova dostignuća u oplemenjivanju strnih žitarica u Bc Institutu d.d. Zagreb
Nova dostignuća u oplemenjivanju strnih žitarica u Bc Institutu d.d. Zagreb // 4. međunarodni znanstveno-istraživački skup "Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenastvo i rasadničarstvo i Europske integracije" : zbornik sažetaka / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2011. str. 32-33 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 632051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nova dostignuća u oplemenjivanju strnih žitarica u Bc Institutu d.d. Zagreb
(New achievements in cereal breeding in Bc Institute d.d. Zagreb)
Autori
Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Maričević, Marko ; Jukić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
4. međunarodni znanstveno-istraživački skup "Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenastvo i rasadničarstvo i Europske integracije" : zbornik sažetaka
/ Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2011, 32-33
Skup
Međunarodni znanstveno-istraživački skup "Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenastvo i rasadničarstvo i Europske integracije" (4 ; 2011)
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 28.09.2011. - 30.09.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
oplemenjivanje ; strne žitarice ; sorte ; stabilnost ; kvaliteta
(breeding ; cereals ; cultivars ; stability ; quality)
Sažetak
U Bc Institutu d.d. Zagreb kontinuirano već više od 60 godina radi se na kreiranju novih sorata strnih žitarica pri čemu se koriste najsuvremenija dostignuća genetike i oplemenjivanja bilja u konvencionalnom oplemenjivanju. Oplemenjivački rad uključuje pšenicu (Triticum aestivum L.) ozimu i jaru, durum pšenicu (Triticum durum L.)ozimu, pravi pir (Triticun spelta L.) ozimi, ječam (Hordeum vulgare L.) ozimi i jari, zob (Avena sativa L.)ozimu i jaru i tritikale (Triticosecale W.) ozimi. U početku se najviše radilo na ispitivanju mogućnosti introdukcije strnih žitarica, a kasnije slijedi period stvaranja modernog sortimenta namijenjenog domaćem i stranom tržištu. Za kombinacijsko oplemenjivanje koriste se kolekcije germplazme koje imaju različito geografsko i genetsko porijeklo. Glavni cilj je stvaranje visokorodnih genotipova široke adaptibilnosti pri čemu se velika pažnja posvećuje kvaliteti stranih žitarica kako za potrebe mlinsko-pekarske industrije tako i za potrebe proizvodnje kvalitetne stočne hrane. Stvaranje stabilnih i vrlo adaptibilnih sorata postiže se putem oplemenjivanja na otpornost na najrasprostranjenije bolesti strnih žitarica. Brojna testiranja novih genotipova nastalih oplemenjivačkim radom pokazala su izvrsne rezultate i zadovoljjila potrebe široke proizvodnje tako da je sada u Repubilici Hrvatskoj Bc Institutu d.d. Zagreb priznate 92 sorte ozime pšenice od kojih su 89 sorte Triticuma aestivum L. i 3 sorte Triticum durum L., 6 sorti jare pšenice, 1 sorta ozimog pravog pira, 4 sorte ozimog i 3 sorte jarog ječma, te 4 sorte jare i jedna sorta ozime zobi. U posljednjih nekoliko godina kreirana je i uključena u sortnu listu Republike Hrvatske nova generacija odabranih elitnih linija strnih žitarica koje su prethodno testirane u višelokacijskim pokusima. Na području oplemenjivanja ozime pšenice u 2010. i 2011. godini Bc Institutu d.d. Zagreb priznate su četiri nove moderne sorte pšenice Bc Anica, Bc Irena, Bc Lorena i Bc Tena kreirane za potrebe široke proizvodnje. Analiza kvalitete zrna i brašna ukazuju da sorta Bc Tena pripada grupi visokokvalitetnih poboljšivača, dok preostale tri sorte pripadaju grupi krušnih pšenica. Ove sorte se također odlikuju vrlo dobrim agronomskim svojstvima. Iz programa ozime pšenice u 2011. goini priznata je i prva domaća sorta ozimog pravog pira pod imenom Bc Vigor. Iz programa ozimog ječma u 2010. i 2011. godini priznate su dvije nove sorte Bc Bosut i Bc Vedran vrlo dobrih gospodarskih svojstava, dok je iz programa jarog ječma priznata sorta Bc Kalnik. Iz programa ozimog titikala u 2010. godini priznata je sorta Bc Ranko koji se također ističe vrlo dobrim agronomskim svojstvima. Novi sortiment posjeduje vrlo dobru otpornost prema polijeganju, stresnim uvjetima kao i tolerantnost prema najznačajnjim bolestima strnih žitarica. Nova generacija sorti strnih žitarica stvorena u okviru oplemenjivačkog programa Bc Instituta d.d. Zagreb predstavlja dobru osnovu za daljnje uaprijeđenje ratarske proizvodnje u našoj zemlji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2144 - Oplemenjivanje kukuruza na prinos i otpornost prema bolestima (Jukić, Mirko, MZOS ) ( CroRIS)
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb