Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 631932

Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom


Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Mlinar, Rade; Maričević, Marko; Lovrić, Ana; Pecina, Marija; Gunjača, Jerko; Šarčević, Hrvoje
Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom // 48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = Book of abstracts / Sonja Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 92-93 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 631932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom
(Heritability of quality properties in winter wheat under two nitrogen fertilization levels)

Autori
Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Maričević, Marko ; Lovrić, Ana ; Pecina, Marija ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = Book of abstracts / Sonja Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 92-93

ISBN
978-953-7871-07-9

Skup
48. Hrvatski skup agronoma (48 ; 2013) ; Međunardoni simpozij agronoma (8 ; 2013)

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
ozima pšenica ; pekarska kakvoća ; gnojidba ; dušik ; heritabilnost
(winter wheat ; bread making quality ; fertilization ; nitrogen ; heritability)

Sažetak
Utvrđivanje pekarske kakvoće pšenice (Triticum aestivum L.) važno je za oplemenjivanje kao i za potrebe prehrambene industrije. Pekarska kakvoća u pšenice je pod utjecajem genotipa, okoline i njihove interakcije. Među okolinskim čimbenicima dušik (N) zauzima posebno mjesto i poznato je da različite razine dušične gnojidbe uzrokuju promjene količine i sastava proteina u brašnu. Cilj rada je bio procijeniti utjecaj dviju razina N gnojidbe na srednju vrijednost i heritabilnost pokazatelja pekarske kakvoće pšenice U istraživanje je bilo uključeno 19 kultivara ozime pšenice, koji su uzgajani u osam okolina pri 80 kg N/ha (N80) i 180 kg N/ha (N180). Za ocjenu pekarske kakvoće analizirani su indirektini pokazatelji kakvoće: sadržaj proteina (P), sadržaj vlažnog glutena (WG), gluten indeks (GI), sedimentacija prema Zeleny-ju (SED) i padajući broj po Hagbergu (FN). Heritabilnost proučavanih svojstava procijenjena je iz komponenti varijance izračunatih na temelju očekivanih srednjih kvadrata iz kombinirane analize varijance (ANOVA), provedene posebno za svaku razinu dušične gnojidbe. Za P, SED, WG i FN su utvrđene veće vrijednosti pri N180 dok je za GI utvrđena veća vrijednost pri N80. Heritabilnost za sva ispitivana svojstva osim za FN bila je veća pri N180. Kombinirana ANOVA kroz N gnojidbe pokazala je postojanje signifikantne interakcije kultivara i N gnojidbe za sva ispitivana svojstva ukazujući na specifičnu prilagođenost kultivara višoj odnosno nižoj N gnojidbi

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-0688 - Povećanje učinkovitosti istraživanja primjenom naprednih biometrijskih modela (Gunjača, Jerko, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-0690 - Rekurentna selekcija kukuruza na korištenje dušika i otpornost na antraknozu (Pecina, Marija, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Mlinar, Rade; Maričević, Marko; Lovrić, Ana; Pecina, Marija; Gunjača, Jerko; Šarčević, Hrvoje
Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom // 48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = Book of abstracts / Sonja Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 92-93 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Jukić, K., Ikić, I., Mlinar, R., Maričević, M., Lovrić, A., Pecina, M., Gunjača, J. & Šarčević, H. (2013) Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom. U: Sonja Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = Book of abstracts.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mlinar, Rade and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Lovri\'{c}, Ana and Pecina, Marija and Gunja\v{c}a, Jerko and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, year = {2013}, pages = {92-93}, keywords = {ozima p\v{s}enica, pekarska kakvo\'{c}a, gnojidba, du\v{s}ik, heritabilnost}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {Heritabilnost svojstava kvalitete ozime p\v{s}enice kod dviju razina gnojidbe s du\v{s}ikom}, keyword = {ozima p\v{s}enica, pekarska kakvo\'{c}a, gnojidba, du\v{s}ik, heritabilnost}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mlinar, Rade and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Lovri\'{c}, Ana and Pecina, Marija and Gunja\v{c}a, Jerko and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, year = {2013}, pages = {92-93}, keywords = {winter wheat, bread making quality, fertilization, nitrogen, heritability}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {Heritability of quality properties in winter wheat under two nitrogen fertilization levels}, keyword = {winter wheat, bread making quality, fertilization, nitrogen, heritability}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font