Pregled bibliografske jedinice broj: 631932
Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom
Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom // 48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = Book of abstracts / Sonja Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 92-93 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 631932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom
(Heritability of quality properties in winter wheat under two nitrogen fertilization levels)
Autori
Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Maričević, Marko ; Lovrić, Ana ; Pecina, Marija ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = Book of abstracts
/ Sonja Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 92-93
ISBN
978-953-7871-07-9
Skup
48. Hrvatski skup agronoma (48 ; 2013) ; Međunardoni simpozij agronoma (8 ; 2013)
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ozima pšenica ; pekarska kakvoća ; gnojidba ; dušik ; heritabilnost
(winter wheat ; bread making quality ; fertilization ; nitrogen ; heritability)
Sažetak
Utvrđivanje pekarske kakvoće pšenice (Triticum aestivum L.) važno je za oplemenjivanje kao i za potrebe prehrambene industrije. Pekarska kakvoća u pšenice je pod utjecajem genotipa, okoline i njihove interakcije. Među okolinskim čimbenicima dušik (N) zauzima posebno mjesto i poznato je da različite razine dušične gnojidbe uzrokuju promjene količine i sastava proteina u brašnu. Cilj rada je bio procijeniti utjecaj dviju razina N gnojidbe na srednju vrijednost i heritabilnost pokazatelja pekarske kakvoće pšenice U istraživanje je bilo uključeno 19 kultivara ozime pšenice, koji su uzgajani u osam okolina pri 80 kg N/ha (N80) i 180 kg N/ha (N180). Za ocjenu pekarske kakvoće analizirani su indirektini pokazatelji kakvoće: sadržaj proteina (P), sadržaj vlažnog glutena (WG), gluten indeks (GI), sedimentacija prema Zeleny-ju (SED) i padajući broj po Hagbergu (FN). Heritabilnost proučavanih svojstava procijenjena je iz komponenti varijance izračunatih na temelju očekivanih srednjih kvadrata iz kombinirane analize varijance (ANOVA), provedene posebno za svaku razinu dušične gnojidbe. Za P, SED, WG i FN su utvrđene veće vrijednosti pri N180 dok je za GI utvrđena veća vrijednost pri N80. Heritabilnost za sva ispitivana svojstva osim za FN bila je veća pri N180. Kombinirana ANOVA kroz N gnojidbe pokazala je postojanje signifikantne interakcije kultivara i N gnojidbe za sva ispitivana svojstva ukazujući na specifičnu prilagođenost kultivara višoj odnosno nižoj N gnojidbi
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-0688 - Povećanje učinkovitosti istraživanja primjenom naprednih biometrijskih modela (Gunjača, Jerko, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-0690 - Rekurentna selekcija kukuruza na korištenje dušika i otpornost na antraknozu (Pecina, Marija, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jerko Gunjača
(autor)
Ana Lovrić
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Rade Mlinar
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)
Marija Pecina
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)