Pregled bibliografske jedinice broj: 630393
Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine
Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine // Zbornik radova/Proceedings / Sonja Marić, Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb, 2013. str. 770-774 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 630393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine
(Antibiotic resistance pattern of the bacteria of the genus Lactococcus and Enterococcus isolated from Cheese in a sack)
Autori
Mrkonjić Fuka, Mirna ; Mutak, Višnja ; Kaić, Dubravka ; Skelin, Andrea ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Redžepović, Sulejman
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova/Proceedings
/ Sonja Marić, Zdenko Lončarić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb, 2013, 770-774
ISBN
978-953-7871-08-6
Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.-22.02.2103
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Sir iz mišine; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotička rezistencija
(Cheese in a sack; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotic resistance)
Sažetak
Sir iz mišine tradicionalni je hrvatski proizvod koji se proizvodi od sirovog ovčjeg mlijeka, a zrenje sira se odvija u ovčjoj koži (mišina). U formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava Sira iz mišine važnu ulogu imaju bakterije rodova Lactococcus i Enterococcus koje mogu biti rezervoar gena za antibiotičku rezistenciju. Cilj ovog rada bio je procijeniti antibiotičku rezistenciju laktokoka i enterokoka izoliranih iz uzoraka sira. Dobiveni rezultati ukazuju da su laktokoki rezistentni na antibiotičku rifampicin, ampicilin, klindamicin te na penicilin. Kod izolata enterokoka je uočena rezistencija na ampicilin i penicilin te u manjem postotku na klindamicin i rifampicin
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Milna Tudor Kalit
(autor)
Mirna Mrkonjić Fuka
(autor)
Samir Kalit
(autor)
Sulejman Redžepović
(autor)
Andrea Skelin
(autor)