Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 630393

Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine


Mrkonjić Fuka, Mirna; Mutak, Višnja; Kaić, Dubravka; Skelin, Andrea; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna; Redžepović, Sulejman
Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine // Zbornik radova/Proceedings / Sonja Marić, Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb, 2013. str. 770-774 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 630393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine
(Antibiotic resistance pattern of the bacteria of the genus Lactococcus and Enterococcus isolated from Cheese in a sack)

Autori
Mrkonjić Fuka, Mirna ; Mutak, Višnja ; Kaić, Dubravka ; Skelin, Andrea ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Redžepović, Sulejman

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova/Proceedings / Sonja Marić, Zdenko Lončarić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb, 2013, 770-774

ISBN
978-953-7871-08-6

Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.-22.02.2103

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sir iz mišine; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotička rezistencija
(Cheese in a sack; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotic resistance)

Sažetak
Sir iz mišine tradicionalni je hrvatski proizvod koji se proizvodi od sirovog ovčjeg mlijeka, a zrenje sira se odvija u ovčjoj koži (mišina). U formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava Sira iz mišine važnu ulogu imaju bakterije rodova Lactococcus i Enterococcus koje mogu biti rezervoar gena za antibiotičku rezistenciju. Cilj ovog rada bio je procijeniti antibiotičku rezistenciju laktokoka i enterokoka izoliranih iz uzoraka sira. Dobiveni rezultati ukazuju da su laktokoki rezistentni na antibiotičku rifampicin, ampicilin, klindamicin te na penicilin. Kod izolata enterokoka je uočena rezistencija na ampicilin i penicilin te u manjem postotku na klindamicin i rifampicin

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mrkonjić Fuka, Mirna; Mutak, Višnja; Kaić, Dubravka; Skelin, Andrea; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna; Redžepović, Sulejman
Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine // Zbornik radova/Proceedings / Sonja Marić, Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb, 2013. str. 770-774 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mrkonjić Fuka, M., Mutak, V., Kaić, D., Skelin, A., Kalit, S., Tudor Kalit, M. & Redžepović, S. (2013) Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine. U: Sonja Marić, Z. (ur.)Zbornik radova/Proceedings.
@article{article, author = {Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Mutak, Vi\v{s}nja and Kai\'{c}, Dubravka and Skelin, Andrea and Kalit, Samir and Tudor Kalit, Milna and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman}, editor = {Sonja Mari\'{c}, Z.}, year = {2013}, pages = {770-774}, keywords = {Sir iz mi\v{s}ine, Lactococcus spp., Enterococcus spp., antibioti\v{c}ka rezistencija}, isbn = {978-953-7871-08-6}, title = {Procjena antibioti\v{c}ke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mi\v{s}ine}, keyword = {Sir iz mi\v{s}ine, Lactococcus spp., Enterococcus spp., antibioti\v{c}ka rezistencija}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Mutak, Vi\v{s}nja and Kai\'{c}, Dubravka and Skelin, Andrea and Kalit, Samir and Tudor Kalit, Milna and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman}, editor = {Sonja Mari\'{c}, Z.}, year = {2013}, pages = {770-774}, keywords = {Cheese in a sack, Lactococcus spp., Enterococcus spp., antibiotic resistance}, isbn = {978-953-7871-08-6}, title = {Antibiotic resistance pattern of the bacteria of the genus Lactococcus and Enterococcus isolated from Cheese in a sack}, keyword = {Cheese in a sack, Lactococcus spp., Enterococcus spp., antibiotic resistance}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font