Pregled bibliografske jedinice broj: 630194
Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske
Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske, 2013., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 630194 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske
(Antimicrobial effects of honey from the continental part of Croatia)
Autori
Stoić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.05
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa
Ključne riječi
med; antimikrobna učinkovitost; bakterije onečiščivaći hrane; uzročnici infekcija; osjetljivost
(honey; antimicrobial activity; food spoilage bacteria; sensitivity)
Sažetak
U radu je istraživana antimikrobna učinkovitost deset uzoraka različitih vrsta meda prikupljenih na području kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Pri tome je istražen med amorfe, bagrema, divljeg duhana, hrasta meduna, pitomog kestena, medljikovca jele, suncokreta, bijele djeteline i lipe. Njihova antibakterijska učinkovitost je ispitana na osam odabranih bakterija onečišćivaća hrane i uzročnika infekcija (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritica, Escherichia coli i Escherichia coli 0157:H7). Uporabljena je metoda difuzije meda iz jažica načinjenih u agaru, prethodno nasađenim bakterijama te mjerenje zona inhibicije rasta bakterija nastalih nakon inkubacije tijekom 24 sata pri temperaturi od 37°C. Od deset istraženih uzoraka za sedam je utvrđena antimikrobna učinkovitost, dok uzorci meda djeteline, lipe i suncokreta nisu inhibirali rast niti jedne istraživane bakterije. Najučinkovitiji med bio je med pitomog kestena, a za med amorfe, divljeg duhana, medljikovca jele i hrasta meduna je također utvrđena značajna antimikrobna učinkovitost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb