Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 630194

Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske


Stoić, Marko
Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske, 2013., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 630194 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske
(Antimicrobial effects of honey from the continental part of Croatia)

Autori
Stoić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.05

Godina
2013

Stranica
34

Mentor
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa

Ključne riječi
med; antimikrobna učinkovitost; bakterije onečiščivaći hrane; uzročnici infekcija; osjetljivost
(honey; antimicrobial activity; food spoilage bacteria; sensitivity)

Sažetak
U radu je istraživana antimikrobna učinkovitost deset uzoraka različitih vrsta meda prikupljenih na području kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Pri tome je istražen med amorfe, bagrema, divljeg duhana, hrasta meduna, pitomog kestena, medljikovca jele, suncokreta, bijele djeteline i lipe. Njihova antibakterijska učinkovitost je ispitana na osam odabranih bakterija onečišćivaća hrane i uzročnika infekcija (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritica, Escherichia coli i Escherichia coli 0157:H7). Uporabljena je metoda difuzije meda iz jažica načinjenih u agaru, prethodno nasađenim bakterijama te mjerenje zona inhibicije rasta bakterija nastalih nakon inkubacije tijekom 24 sata pri temperaturi od 37°C. Od deset istraženih uzoraka za sedam je utvrđena antimikrobna učinkovitost, dok uzorci meda djeteline, lipe i suncokreta nisu inhibirali rast niti jedne istraživane bakterije. Najučinkovitiji med bio je med pitomog kestena, a za med amorfe, divljeg duhana, medljikovca jele i hrasta meduna je također utvrđena značajna antimikrobna učinkovitost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Tlak Gajger (mentor)

Avatar Url Josipa Vlainić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stoić, Marko
Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske, 2013., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Stoić, M. (2013) 'Antimikrobni učinci meda iz kontinentalne Hrvatske', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stoi\'{c}, Marko}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {med, antimikrobna u\v{c}inkovitost, bakterije one\v{c}i\v{s}\v{c}iva\'{c}i hrane, uzro\v{c}nici infekcija, osjetljivost}, title = {Antimikrobni u\v{c}inci meda iz kontinentalne Hrvatske}, keyword = {med, antimikrobna u\v{c}inkovitost, bakterije one\v{c}i\v{s}\v{c}iva\'{c}i hrane, uzro\v{c}nici infekcija, osjetljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stoi\'{c}, Marko}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {honey, antimicrobial activity, food spoilage bacteria, sensitivity}, title = {Antimicrobial effects of honey from the continental part of Croatia}, keyword = {honey, antimicrobial activity, food spoilage bacteria, sensitivity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font